Zone-dieetti laihduttaa monipuolisella ruokavaliolla

Zone-dieetti koostuu isodieetin tavoin monipuolisesta ruokavaliosta: jokaisen aterian energiasta tulisi olla peräisin 30 % proteiinsta, 40 % hiilihydraatteista ja 30 % rasvasta.

Runsaasti proteiinia, vähän hiilihydraatteja

Näin Zone-dieetti sisältää ravitsemussuosituksia enemmän proteiineja ja vähemmän hiilihydraatteja. Suhde on lähellä isodieetin suositusta: isodieetti sisältää yhtä paljon jokaisen ryhmän kaloreita.

Kuitenkin dieetti sisältää hiilihydraatteja runsaasti verrattuna erilaisiin ‘hiilaritietoisiin’ dieetteihin. 40 % osuus hiilihydraatteja on varmasti monen karppaajan mielestä järkyttävän suuri osuus.

Toisaalta proteiinin osuus on myös selvästi perinteistä lautasmallia suurempi. Lautasmallissahan suositellaan, että lautasella on puolet kasviksia, neljäsosa lihaa tai kalaa ja neljäsosa esimerkiksi perunaa tai riisiä. Zonen suosituksen mukaan lihaa tai kalaa on lastattava lautaselle osapuilleen kolmasosan verran.

1700 kcal päivässä

Zone-dieetin mukaan syöt päivässä kolme ateriaa ja kaksi välipalaa.

Valokuva: Zone-dieetti sisältää runsaasti proteiinia.

Zone-dieetti sisältää suosituksia enemmän lihaa.

Zone-dieetti suosittelee, että yhden aterian energiasisältö jäisi 500 kcal suuruuteen. Välipalan energiamäärän pitäisi jäädä alle 100 kcal.

Näin yhden vuorokauden energiamäärä jää 1700 kcal suuruiseksi, mikä on varmasti sopivan alhainen useimpien laihduttajien kannalta. Tämä kalorimäärä auttaa sinua laihtumaan, kokositpa sitten ruokavaliosi Zone-dieetin mukaan tai et.

Monipuolinen dieetti mahdollistaa vaihtelevat ateriat

Itse pidän hyvästä ruuasta, ja sen vuoksi Zone-dieetti tuntuu houkuttelevalta — sehän sallii monien herkullisten aterioiden rakentamisen, kunhan

  • energiamäärä jää alle 500 kcal
  • proteiinin osuus on tavallista korkeampi
  • hiilihydraattien määrä tavallista alhaisempi.

Netin englanninkielisiltä Zone-dieettisivuilta löytyykin runsaasti toinen toistaan houkuttelevampia reseptejä. Niitä kannattaa varmasti kokeilla, vaikka Zone-dieetti ei lopulta tuntuisikaan ihan omalta jutulta.

Zone suosittelee monin tavoin terveellistä ruokavaliota. Sinun kannattaa sisällyttää aterioihin runsaasti tuoreita kasviksia ja hedelmiä. Rasvojen osalta kannattaa käyttää tyydyttymättömiä rasvoja.

Syö ateriat säännöllisesti

Zone-dieetti suosittelee, että syöt ateriasi säännöllisesti — siinäkin tapauksessa, että sinulla ei olisi nälkä.

Ateriat on hyvä ajoittaa tasaisin väliajoin. Zone suosittelee viiden tunnin väliä aterioiden välillä. Lisäksi aamiainen olisi hyvä syödä tunnin kuluessa heräämisestä.

Paljonko Zone-dieetti laihduttaa?

Jokaisen dieetin teho riippuu tietysti lähtötilanteestasi. Verkon Zone-sivustojen mukaan tyypillisesti ensimmäisellä viikolla laihdut neljä kiloa.

Tämän jälkeen viikon painonpudotus jää tyypillisesti 0,7-1 kilon välille. Kilo viikossa ei kenties tunnu huimalta vauhdilta, mutta parin kuukauden aikana tulokset alkavat varmasti näkyä sinunkin vartalossasi.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!