Atkinsin kolmas vaihe: esiylläpito

Atkinsin dieetin kolmas vaihe eli esiylläpito alkaa, kun sinulla on vain muutaman kilon matka tavoitepainoosi. Laihdut edelleen, vaikka lisäät hiilareiden osuutta ruokavaliossasi!

Atkinsin dieetti ja muut vähähiilihydraattiset dieetit tyypillisesti alkavat hiilareiden rajoittamisella minimiin. Vähitellen hiilareiden määrää lisätään, kun tavoitepaino alkaa lähestyä.

Atkinsin dieetin kolmannessa ruokavaliossa saat lisätä päivittäiseen ruokavalioosi hiukan leipää ja muita viljatuotteita. Samalla löydät juuri sinulle sopivan hiilarimäärän, joka pitää painosi uudessa tasapainossa.

Esiylläpito tähtää viiteen tavoitteeseen:

  • Laihdut viimeiset viisi kiloa.
  • Löydät sopivan hiilarimäärän.
  • Löydät sopivat ruoka-aineet.
  • Saavutat hiilaritasapainon.
  • Hallitset painoasi.

Viimeisten kilojen laihduttaminen saa kestää laihduttamisen alkuspurttia pidempään. Tässä vaiheessa on turha kiiruhtaa, sillä tavoitteenasi on pysyvän tasapainon saavuttaminen.

Siksi laihtuminen voi jatkuva vielä useita kuukausia esimerkiksi muutaman sadan gramman viikkotahdilla. Näin sinulle ja elimistöllesi jää aikaa tottua uuteen luonnolliseen kokoosi.

Valokuvassa kolme perunaa.

Toisena tavoitteena on löytää juuri sinulle sopiva hiilarimäärä, jolla hidas laihtuminen vielä jatkuu. Tässä suhteessa ihmiset eroavat toisistaan paljon: jotkut voivat jo tässä vaiheessa lisätä hiilihydraattien määrää paljon, toisilla taas pienikin hiilarilisäys lopettaa laihtumisen.

Sinulle sopivan hiilarimäärän löydät lisäämällä joka viikko hiilareiden määrää 10 grammalla. Jos painon putoaminen lakkaa tai alat taas tuntea olosi nälkäiseksi, kannattaa hiilareiden määrää taas vähentää 10 grammalla.

Tässä vaiheessa voit kokeilla myös eri ruoka-aineita melko vapaasti. Kenties voit ottaa ruokavalioosi pieniä määriä runsashiilarisia hedelmiä, leipää tai perunaa. Toisten taas täytyy edelleen pysyä erossa näistä ruokalajeista.

Esiylläpidon neljäs tavoite on oman hiilihydraattitasapainon löytäminen. Hiilaritasapaino tarkoittaa tilaa, jossa et laihdu etkä liho.

Atkinsin dieetin kolmannen vaiheen lopullisena tavoitteena on painon vakiinnuttaminen tavoitetasollesi. Kun painosi on pysynyt kuukauden ajan vakaana, olet valmis siirtymään Atkinsin dieetin neljänteen vaiheeseen.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!