Dukanin dieetti on vähähiilihydraattinen ja vähärasvainen

Karppaajien keskuudessa Dukanin dieetti on saanut suuren suosion — monien mukaan Dukan on Atkinsia parempi dieetti. Esimerkiksi Jennifer Lopez on lehtitietojen mukaan laihduttanut liikakilonsa Dukanin dieetin avulla.

Monien muiden viime vuosien suosikkidieettien tavoin Dukanin dieetti etenee vaiheittain. Dukan koostuu neljästä vaiheesta, joiden ruokavalio poikkeaa toisistaan.

Eri vaiheiden ruokavalio on varsin tiukkaan määritelty. Kuitenkaan dieetissä ei lasketa sen paremmin kaloreita kuin pisteitä: saat syödä ruokia niin paljon kuin haluat!

Ankara hyökkäys on räväkkä alku dieetille

Dieetin neljä vaihetta ovat

  • Hyökkäys
  • Pudotus
  • Tasaus
  • Ylläpito

Dukanin dieetin aloittava hyökkäys on äärimmäinen versio vähähiilihydraattisesta dieetistä: hyökkäyksen aikana syöt pelkästään proteiinipohjaista ruokaa. Siten hyökkäys on ankarampi kuin esimerkiksi Atkinsin dieetin induktio.

Hyökkäyksen aikana Dukanin dieetti kieltää jopa kaikki kasvikset. Ensimmäinen vaihe kestää onneksi vain korkeintaan kymmenen päivää — tämä vaihe tekee kuitenkin selväksi, että kasvissyöjän ei kannata katsella Dukania “sillä silmällä”.

Kuvassa naudanlihaa kuutioina.Ensimmäisen vaiheen aikana dieetti sallii vain harvoja ruoka-aineita:

  • vähärasvainen liha ja kana
  • äyriäiset
  • kananmuna
  • rasvattomat ja sokerittomat maitotuotteet

Lihan lisäksi sinun pitää syödä puolitoista ruokalusikallista kauraleseitä, joista saat ruoansulatuksesi kaipaamaa kuitua.

Ensimmäisen vaiheen liikunta on varsin kevyttä: Dukanin dieetti määrää sinulle ainoastaan 20 minuuttia kävelyä päivittäin.

Pudotus kohti tavoitepainoa

Hyökkäyksen jälkeen alkaa varsinainen painonpudotus. Tämä Dukanin dieetin vaihe päättyy, kun olet saavuttanut alunperin asettamasi tavoitepainon.

Myös pudotusvaiheen ruokavalio on erittäin proteiinipitoista, sillä joka toisena päivänä syöt pelkästään proteiiniruokia. Joka toisena päivänä voit syödä myös kasviksia.

Mikäli tarkoituksesi on laihduttaa vain vähän, voit hyvin jättää proteiinipäivät kahteen päivään viikossa.

Toisessa vaiheessa kävelyn määrää lisätään kevyesti. Nyt sinun pitäisi kävellä puoli tuntia joka päivä. Mikäli laihtuminen ei tunnu etenevän, kaksinkertaista kävelysi tuntiin päivässä. Tämän pitäisi tepsiä!

Toisessa vaiheessa tulee ruokavalioon lisää sallittuja kasviksia. Kasvis-lihapäivinä voit syödä tomaattia, kurkkua, retiisiä, parsaa, pinaattia, vihreitä papuja, sieniä, elleriä, salaattia, fenkolia, kesäkurpitsaa, munakoisoa ja paprikaa. Toisinaan voit täydentää näitä myös porkkanalla ja punajuurella.

Lihan ja kasvisten lisäksi syöt kaksi ruokalusikallista kauraleseitä joka päivä.

Tasausvaihe sopeuttaa sinut tavoitepainoon

Kun olet lopulta saavuttanut tavoitepainosi, siirryt tasausvaiheeseen. Tämä dieetin vaihe on ratkaisevan tärkeä uusissa mitoissa pysymisesi kannalta!

Tasausvaiheessa kehosi sopeutuu uuteen, hoikkaan minääsi. Nyt riittää, että pidät proteiinipäivän kerran viikossa.

Viikon muina päivinä voit lisätä aiemmin syömiisi kasviksiin myös hedelmän, kaksi leipäsiivua ja hiukan juustoa.

Tässä vaiheessa saat jopa syödä kerran tai kaksi pastaa joka viikko!

Lisäksi kerran ta kaksi viikossa saat syödä juhla-aterian, joka sisältää myös jälkiruuan ja lasillisen viiniä.

Tasausvaiheessa liikunnan määrää ei enää lisätä: riittää, että kävelet 25 minuuttia päivässä.

Ylläpito jatkuu loppuelämäsi

Valokuvassa lihamylly ja jauhelihaa.Kun olet selvinnyt muutaman kuukauden tavoitepainossasi, voit siirtyä loppuelämän kestävään ylläpitoon.

Ylläpitovaiheessa voit syödä muuten normaali-ihmisen tavoin, mutta sinun on edelleen kärsittävä joka viikko yksi Dukanin dieetin proteiinipäivä.

Lisäksi sinun on syötävä kauraleseitä kolme ruokalusikallista päivässä.

Toimiiko Dukanin dieetti todella?

Jäljelle jää enää yksi kysymys: voiko tämä dieetti todella toimia? Ainakin dieetti on saanut joukon tunnettuja kannattajia Hollywoodissa — esimerkiksi Penélope Cruz, Jennifer Lopez ja Nicole Kidman ovat kertoneet laihtuneensa Dukanin oppaan avulla.

Dieetin proteeinipitoisuus auttaa joka tapauksessa pitämään nälän poissa. Se taas auttaa laihduttajaa pysymään dieetissä, mikä tietysti helpottaa laihtumista.

Oletko kokeillut Dukanin dieettiä? Kerro kokemuksistasi kommenteissa!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!