Karppauksen aakkoset — sinustako karppaaja?

Loppukesä on oivallinen aika aloittaa elintaparemontti. Olisiko karppaus sinulle sopiva elämäntapa?

Karppaus koostuu monista erilaisista ruokavalioista. Niitä yhdistää kriittinen suhtautuminen hiilihydraatteihin, joista ravitsemussuositusten mukaan tulisi saada merkittävä osa päivän energiasaannista.

Karppaajat ovat tästä eri mieltä.

Heidän mukaansa on hyvä välttää varsinkin pitkälle jalostettuja hiilihydraatteja. Näitä ovat esimerkiksi sokeri ja kuorittu vilja, josta monet välttämättömät ravinteet ovat kadonneet valmistusprosessin myötä.

Hiilareista luopuminen tai niiden vähentäminen on havaittu oivaksi keinoksi painon pudottamiseen. Lisäksi usein karppaajat kertovat olonsa muutenkin kohentuneen ruokailutottumusten muuttuessa aikaisempaa hiilaritietoisemmaksi.

Energiaa hiilareiden sijaan rasvasta ja proteiinista

Kun karppaaja vähentää päivittäistä hiilihydraattiannostaan, saa hän muita suuremman osan energiastaan rasvoista ja proteiinista.

Tämän vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota myös syödyn rasvan laatuun. Karppaajat haluavat yleensä välttää pitkälle jalostettuja margariineja.

Niiden sijaan karppaaja suosii rasvaisia lihapaloja, kaloja ja pähkinöitä. Näiden lisäksi karppaaja hyväksyy lautaselleen esimerkiksi laadukkaat kasviöljyt, perinteisen voin ja vaikkapa kookosöljyn.

Erilaiset kevyttuotteet karppaaja jättää suosiolla kaupan hyllylle. Niissä rasva on usein korvattu tärkkelyksellä tai erilaisilla lisäaineilla. Samoin einekset sisältävät haitallisia, kovetettuja kasvirasvoja.

Karppaaja suosiikin hyviä, perinteisiä raaka-aineita ja valmistustapoja — einesten sijaan kunnon karppi valmistaa itse perheensä ateriat hyvistä raaka-aineista.

Tässä vaiheessa kannattaakin kaivaa karppausoppaiden lisäksi esiin vaikkapa vanhat koulun kotitalousoppikirjat. Niistä löydät varmasti helppoja ja hyviä perinteisiä reseptejä!

Valokuvassa nainen mittaa vyötärön ympärystä.

Kuva: Sattva (freedigitalphotos.net)

Fineli kertoo hiilareiden määrän

Verkossa on runsaasti hyviä tietolähteitä karppaajille, jotka etsivät tietoa ruuasta ja ravinnosta.

Varsinkin alakarppaajat joutuvat laskemaan tarkoin päivän hiilarimääriä. Tämä onnistuu ainoastaan ottamalla selvää kaikkien elintarvikkeiden sisältämästä hiilareiden määrästä.

Parhaiten hiilarit saa selville Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön Finelin tietokannasta. Se kertoo tuhansien elintarvikkeiden

  • ravintoaineet
  • energiamäärän
  • kivennäis- ja hivenaineet
  • typpiyhdisteet
  • vitamiinit.

Finelin tietokanta kannattaa asettaa verkkoselaimen kirjanmerkkeihin siinäkin tapauksessa, että et ryhtyisi karppaamaan: tietokannan antama tieto kalorimääristä kiinnostaa varmasti kaikkia painonhallinan kanssa kamppailevia.

Tietoa verkosta ja kirjoista

Aloittelevan karppaajan kannattaa tutustua johonkin karppausta käsittelevään kirjaan. Kirjakaupoista löytyy nykyään runsaasti karppaajille suunnattuja kirjoja.

Esimerkiksi Dukanin dieettiä, Atkinsin dieettiä ja South Beach -ruokavaliota koskevia kirjoja on saatavilla myös suomeksi käännettyinä. Näin karppaaminen ei tyssää ainakaan kielitaidon puutteeseen.

Verkko on tietysti varsinainen karppitiedon kultakaivos. Lähes jokaisella terveyttä ja hyvinvointia sivuavalla keskustelupalstalla käydään nykyään keskusteluita karppauksen puolesta ja vastaan.

Lisäksi vhh-ruokavalioon soveltuvia reseptejä löytyy verkosta yllinkyllin.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!