South Beach -dieetti: 3-vaiheinen ohjelma ihannepainoon

shells-792912_640South Beach -dieetti kuulostaa houkuttelevan eksoottiselta, kukapa ei haluaisi laihtua eteläisten rantojen liplatusta kuunnellen. South Beach -dieetti on Arthur Agatsonin Floridassa kehittämä. Floridan jälkeen dieetin suosio on levinnyt ympäri maailmaa — eikä ihme, sillä dieetti sallii kaiken terveeellisen ruuan.

South Beach ei ole vähärasvainen eikä vähähiilarinen dieetti

South Beach -dieetti ei ole sen paremmin vähähiilarinen kuin vähärasvainen dieetti. Tämän kuultuaan sekä terveysoppineet että karppaajat varmasti pudistelevat päätään.

Kuitenkin lukuisat ihmiset eri puolilla maailmaa ovat laihtuneet South Beachin avulla. Dieettiin kannattaa siis tutustua ennen ajatuksen tyrmäämistä.

South Beach -ruokavalion ajatuksena on oppia syömään

  • oikeita hiilareita
  • oikeita rasvoja

Silloin terveydentila paranee ja paino putoaa. Kuulostaa houkuttelevalta, eikö totta?

Dieetti rakentuu kolmesta vaiheesta

South Beach -dieetti suosittelee sinua syömään kolme ateriaa päivässä. Lisäksi saat syödä kaksi välipalaa päivässä.

Aterialla saat syödä lihaa, kalaa, kanaa ja äyriäisiä. Täydennä niitä syömällä runsaasti vihanneksia ja salaatteja. Käytä salaattikastikkeena hyvälaatuista oliiviöljyä. Juo janoosi vettä.

South Beach rakentuu eri vaiheista monen muun muotidieetin tavoin.

  1. Ensimmäinen vaihe kestää kaksi viikkoa. Tässä vaiheessa älä syö leipää, riisiä, perunaa, pastaa tai leivonnaisia. Vältä myös hedelmiä. Makeiset, keksit, kakut ja muut sokeria sisältävät ruuat ovat luonnollisesti kartettavien joukolla — puhumattakaan alkoholista kaikissa muodoissa.
  2. Toisen vaiheen alkaessa painat jo muutamia kiloja alkua vähemmän. Tässä vaiheessa ensimmäisen vaiheen kielletyt ruuat eivät enää houkuttele sinua yhtä paljon. Nyt syöt niitä aikaisempaa vähemmän. Tämän ansiosta painosi putoaa edelleen, vaikka nyt saat syödä myös leipää, pastaa, riisiä, perunoita ja tietysti hedelmiä. Tätä vaihetta jatkat, kunnes olet saavuttanut tavoitepainosi.
  3. Dieetin kolmas vaihe kestää loppuelämäsi. Tällöin dieetti on muodostunut elämäntavaksi, ja ihannepainon ylläpitäminen on helppoa.

South Beach -dieetin 1. vaihe

Useimmat pitkäjänteiset dieetit alkavat dieetin loppuosaa tiukemmalla alkuspurtilla. South Beach -dieetti ei ole tässä suhteessa poikkeus, sillä kaksi ensimmäistä viikkoa ovat dieetin vaativin osa.

Dieetin alussa

  • jätät pois huonot hiilarit
  • syöt runsaasti proteiinia
  • terveellisiä rasvoja
  • alhaisen glykeemisen indeksin hiilareita

South Beachin alku on siis helpompi kuin hiilarit lähes täysin kieltävien dieettien alku. Tähän vaiheeseen sopivat monet kuitua runsaasti sisältävät kasvikset, jotka sisältävät myös muita elimistön tarvitsemia ravintoaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Dieetin alkuviikkoina saat syödä monia kasveja ja salaattia niin paljon kuin haluat. Myös proteiiniin suhteen dieetti on salliva: tavallisen tonnikalan ja broilerinrinnan lisäksi moni muukin liha kelpaa osaksi South Beachin starttia.

Sallitut ruoka-aineet South Beach -dieetin 1. vaiheessa

Agatstonin kirjan mukaan South Beach sallii monenlaiset ruoka-aineet myös dieetin alussa. Vihreää valoa saavat lähes kaikki vähärasvaiset lihat, olipa kyse naudan-, sian- tai lampaanlihasta. Vain rasvaisimmat ruhon osat ovat kiellettyjä.

Siipikarjan suhteen dietti on hiukan tiukempi. Dieetti sallii sinulle broilerin ja kalkkunan rintapalat, jotka ovat varsin vähärasvaisia. Sen sijaan ankka, hanhi, kanankoivet ja -siivet ovat rasvaisina kiellettyjen listalla. Toisaalta kananmunat kuuluvat hyväksyttyihin aineksiin.

Sallittujen kasvisten luettelo on pitkä. Kaalit, kurkku, munakoiso, pavut, idut, pinaatit ja salaatit ovat monien muiden kasvisten tavoin hyväksyttyjä.

Juustoista dieetti salliii monet vähärasvaiset juustot, mutta esimerkiksi brie ja rasvainen edam ovat kiellettyjen listalla.
Valokuvassa aurinkovarjo ja kaksi rantatuolia etelämeren hiekkarannalla.

Vältä näitä

Itse en joutuisi luopumaan kovin monesta ruokavaliooni kuuluvasta elintarvikkeesta edes South Beachin ykkösvaiheessa. Perunan syömistä olen viime viikkoina vähentänyt tietoisesti. Bataatti, jamssi, maissi tai punajuuri taas eivät kuulu normaaliin ruokavaliooni. Yksi tavallinen tomaatti sallitaan päivässä, sekin varmasti riittäisi minulle.

Harmillisinta minulle olisi hedelmistä luopuminen. Dieetin ensimmäisessä vaiheessa nimittäin pitäisi välttää kaikkia hedelmiä ja hedelmämehuja.

Tärkkelyspitoiset ruuat ovat niinikään kiellettyjen listalla: murot, myslit, leivonnaiset, leipä, pasta ja riisi. Näistä luopuminen on varmasti jokaiselle hiilaritietoiselle maailman luonnollisin asia.

Viimeisen kiellettyjen aineiden ryhmän muodostavat maitotuotteet: maito, jugurtti ja jäätelö. Piimän ja viilin kaltaisia tuotteita floridalainen Agatston ei kirjassaan ole arvannut kieltää, mutta todennäköisesti myös niistä on hyvä luopua.

Unohda alkoholi kahdeksi viikoksi

Kaikkien muidenkin dieettien tavoin South Beach suosittelee sinua unohtamaan kaikki alkoholijuomat kahdeksi viikoksi. Kahden viikon alkuspurtti South Beachin ohjeiden mukaan antaa useimmille laihduttajille mainion startin uuteen, kevyempään elämäntapaan.

Kun olet jättänyt taaksesi South Beach -dieetin kaksi viikkoa kestävän ensimmäisen vaiheen, olet todennäköisesti menettänyt jo pari-kolme kiloa painostasi. Nyt sinun on helppoa jatkaa dieettiäsi!

South Beach -dieetin 2. vaiheessa hiilarit palaavat

Kahden ensimmäisen viikon tulokset ovat usein niin hyviä, että dieetin noudattajat eivät halua siirtyä dieetin toiseen vaiheeseen. South Beaching kehittänyt Arthur Agatston kuitenkin suosittelee sinua kaikesta huolimatta ottamaan hiilarit takaisin ruokavalioosi.

Agatston korostaa sitä, että monet hiilihydraatit ovat terveydelle hyväksi. Tämä ei koske ainoastaan hedelmiä — myös täysjyväleipä on terveellistä, eikä sitä pidä karttaa.

Pelkkien terveys- ja painonäkökulmien lisäksi kannattaa ajatella omia mieltymyksiä. On tärkeää, että laihduttaessasikin voit nauttia ruoasta. Silloin dieetti on helpompi noudattaa, etkä palaa yhtä helposti vanhaan elämäntapaasi satunnaisen retkahtamisen jälkeen.

Aloita hiilihydraattien lisääminen rauhallisesti

Sen vuoksi South Beach suosittaa lisäämään vähtellen ruokavalioon myös korkean glykeemisen indeksin hiilihydraatteja.

Tämä kannattaa aloittaa lisäämällä yksi hedelmä päivän ruokavalioon. Esimerkiksi omena, greippi ja marjat ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Agatstonin mukaan hedelmiä kannattaa kuitenkin välttää aamiaisella. Toisinaan aamulla tyhjään vatsaan syöty hedelmä saa aikaan tavallista korkeamman insuliinihuipun ja voimistaa ruokahalua. Hedelmät sopivatkin mainiosti jälkiruuaksi.

Valokuvassa nainen bikineissä palmun rungolla.Myös viljatuotteet voi ottaa takaisin ruokavalioon South Beach -dieetin toisessa vaiheessa. Kuitenkaan leipää ei pitäisi syödä sekä aamiaisella että päivällisellä — hiilihydraattien lisäämisessä on Agatstonin mukaan oltava varovainen.

Jos painon putoaminen pysähtyy, vähennä hiilareita

Toisinaan hyvin alkanut laihtuminen pysähtyy hiilihydraattien lisäämisen myötä. Silloin olet todennäköisesti lisännyt hiilareita liikaa päivän ruokaasi. Vähennä hiilihydraatteja tai kokeile hiilihydraattien vaihtamista.

South Beach -dieetti sallii suuria vaihtelun mahdollisuuksia. Näitä mahdollisuuksia kannattaa hyödyntää runsaasti. Ruokavalioon kyllästyminen johtaa helposti vanhoihin tottumuksiin palaamiseen. Ne taas tuovat jo karistetut kilot helposti takaisin vyötäröllesi.

Toisessa vaiheessa saavutit tavoitepainosi

Dieetin toisen vaiheen tarkoituksena oli saavuttaa tavoitepainosi. Painon putoamisen lisäksi monet dieettiä noudattaneet ovat saaneet veriarvonsa paranemaan huomattavasti.

Tavallisesti dieettiä seuraa hitaampi tai nopeampi paluu vanhoihin elämäntapoihin. Niiden mukana myös paino palaa vanhoihin lukemiin — näin dieetin hyötykin jää kyseenalaiseksi.

South Beach ja eräät muut elämäntapamuutokseen tähtäävät dieetit kuitenkin pyrkivät säilyttämään painosi tavoitepainossa. Se vaatii sinulta pysyvää elämäntapamuutosta, joka jatkuu läpi loppuelämän.

South Beach -dieetin 3. vaiheessa uusi elämäntapa on osa sinua

Kahden ensimmäisen vaiheen ruokavaliomuutosten ansiosta sinun pitäisi nyt olla tottunut paljon aikaisempaa terveellisempään ruokavalioon. Lisäksi tiedät, miten erilainen ruokavalio vaikuttaa hyvinvointiinsi. Sen ansiosta olet todennäköisesti erittäin motivoitunut jatkamaan South Beach -ruokavaliota.

South Beachin kolmas vaihe antaa sinulle kahta ensimmäistä vaihetta enemmän vapauksia ruokavalion rakentamisessa. Niinpä Agatston ei enää anna kolmannelle vaiheelle erityistä sallittujen ja kiellettyjen ruoka-aineiden luetteloa. Tämän vuoksi saat nauttia ruuasta, kunhan pidät huolen siitä ettet tuhoa dieetin kahden ensimmäisen vaiheen saavutuksia.

Tämän ei pitäisi olla vaikeaa, koska ensimmäisen vaiheen ansiosta et enää kaipaa hiilihydraatteja yhtä paljon kuin aikaisemmin. Lisäksi olet tottunut käyttämään aikaisempaa terveellisempiä rasvoja.

Valokuvassa uimavalvojan koppi hiekkarannalla.

Jos lipsut liikaa, palaa hetkeksi ensimmäiseen vaiheeseen

Toisinaan South Beachin kolmannen vaiheen noudattaja lipsuu dieetin noudattamisessa. Esimerkiksi lomamatkan houkutukset saattavat tehdä dieetin noudattamisesta vaikeaa — silloin paino lähtee helposti nousuun.

Tässä vaiheessa sinun kannattaa pitää erityistä huolta siitä, että keskeytät painon nousun nopeasti. Tämä onnistuu, kun palaat viikoksi tai kahdeksi takaisin dieetin ensimmäiseen vaiheeseen. Se auttaa sinua palaamaan takaisin South Beach -ohjelmaan.

Lipsahduksen jälkeen sinun ei kuitenkaan tarvitse toistaa ohjelman toista vaihetta, vaan voit palata parin viikon kuurin jälkeen takaisin South Beachin kolmanteen vaiheeseen. Tämän jälkeen uuden elämäntavan säilyttäminen on yhtä helppoa kuin aikaisemminkin!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!