Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa helposti

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on valloittanut suomalaiset — karppaus kuuluu jokaisen sanastoon. Vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa laihtumaan, mutta sillä saattaa olla myös muita terveydellisiä hyötyjä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio tarkoittaa ruokavaliota, johon kuuluu hiilihydraatteja vähemmän kuin perinteisten ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon.

Vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattava poistaa tai vähentää ruokavaliostaan elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti tärkkelystä ja sokeria.

Näitä ovat esimerkiksi:

  • leipä
  • pasta
  • viljatuotteet
  • riisi
  • peruna

Hiilihydraattien sisältämä energia saadaan rasvasta ja proteiinista

Vähähiilarisessa ruokavaliossa hiilihydraattien poisjääminen korvataan lisäämällä rasvan ja proteiinien määrää ruokavaliossa.

Tällöin ruokavaliota täydennetään esimerkiksi lihalla, kalalla, kananmunilla, maitotuotteilla ja pähkinöillä.

Välttämättä näiden määrää ei tarvitse edes kasvattaa, sillä hiilihydraattien jäädessä pois proteiinin ja rasvan prosentuaalinen osuus ruokavaliosta kasvaa joka tapauksessa.

Silloin vähähiilihydraattinen ruokavalio sisältää aikaisempaa vähemmän energiaa, mikä väistämättä johtaa laihtumiseen.

Useita eri versioita vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta

Vähähiilarinen ruokavalio jakautuuu moniksi eri muodoiksi, joita yhdistää käytännössä ainoastaan suhtautuminen hiilihydraatteihin.

Tunnetuimpia näistä ovat varmasti lähes legendaarinen Atkinsin dieetti, vähärasvainen Dukanin dieetti ja Soutb Beach -dieetti. Hiilihydraatteihin kiinnittää huomiota myös esimerkiksi Montignacin dieetti, joka jättää pois “huonot” hiilihydraatit.

Usein vähähiilarinen ruokavalio nähdään lihansyöntiin kehottavana ruokavaliona. Kuitenkin myös kasvissyöjä voi siirtyä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon korvaamalla hiilihydraatit palkokasveilla, pähkinöillä, juureksilla, tofulla, sienillä ja vihanneksilla.

Kasvissyöjän vähähiilarisen ruokavalion rasvat ovat eläinrasvojen sijaan terveydelle hyviä oliivi- ja rypsiöljyä. Lisäksi lihan ja kalan poistaminen ruokavaliosta johtaa proteiinin osuuden pienenemiseen.

Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon vaiheittain

Useimmiten vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirtyminen tapahtuu vaiheittain. Vaiheiden nimet eroavat hiukan ruokavalion kehittäjän ajatuksista riippuen.

Karkeasti voidaan kuitenkin sanoa, että

  • alkuviikkojen ajaksi hiilihydraattien määrä lasketaan mahdollisimman alas,
  • sen jälkeen hiilihydraattien määrää lisätään, kunnes
  • tavoitepainossa hiilihydraattien määrä jätetään vakioksi.

Kiistanalaiset terveysvaikutukset

Vähähiilihydraattinen ruokavalio laihduttaa — sen monet ovat havainneet käytännössä. Muut ruokavalion terveysvaikutukset sen sijaan ovat kyseenalaisempia.

Laihduttajan kannalta kuitenkin jo laihtuminen on riittävä syy vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamiselle. Laihduttaminen puolestaan tuo mukanaan väistämättä merkittäviä terveysvaikutuksia riippumatta siitä, minkälainen ruokavalio on saanut laihtumisen aikaan.

Oletko siirtynyt vähähiilihydraattiseen ruokavalioon? Onnistuitko pudottamaan sen avulla painoasi? Olivatko tulokset pysyviä?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!