Kuidut auttavat painonhallinnassa

Hiilaritietoiset ovat oppineet kiinnittämään huomiota syömiensä hiilihydraattien laatuun. Kaikkien muidenkin kannattaa muistaa, että kuitupitoiset hiilihydraatit ovat monella tapaa mainio valinta lautasellesi.

Hiilareilla on eroa. Osa hiilaripitoisista tuotteista sisältää erittäin vähän kuituja, toiset taas sisältävät runsaasti kuituja.

Yksi – ja erinomainen – tapa valita hiilareita on valinnan perustaminen kuidun määrään. Runsaasti kuituja sisältävät tuotteet nimittäin sisältävät hiilareiden ja kuidun lisäksi runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita.

Laihduttajan kannalta kuidut ovat erityisen hyödyllisiä. Ne nimittäin eivät imeydy ruoansulatuksessa elimistöön juuri lainkaan – ne ovat siis lähes kalorittomia!

Energiattomuuden lisäksi kuidut auttavat pysymään pitkään kylläisenä: runsaasti kuituja sisältävä ruisleipä ja kaurapuuro pitävät nälkää huomattavasti valkoista vehnää paremmin.

Syömme kuituja liian vähän

Virallisten ravitsemussuositusten mukaan kuituja pitäisi syödä noin 25-35 grammaa vuorokaudessa.

Valitettavasti syömme keskimäärin liian vähän kuituja: miehet syövät keskimäärin 22 grammaa kuituja ja naiset 18 grammaa.

Kuitujen määrän lisääminen edellyttää yleensä hyvien, hitaiden hiilareiden syömisen lisäämistä.

Kuituja saat riittävästi syömällä esimerkiksi 5–7 palaa leipää päivässä. Leiväksi kannattaa valita mahdollisimman paljon rehtiä ruisleipää.

Ruisleivän lisäksi jokaisella aterialla olisi hyvä syödä vihanneksia, hedelmiä tai marjoja.

Tavallinen pasta kannattaa vaihtaa täysjyväpastaksi, joka sisältää puhdistettua valkoista vehnää enemmän kuituja.

Kuvassa sekaleipä.

Kuva: Fritzs, lisenssi: CC 3.0.

Kuitu täyttää vatsaa

Viime aikoina markkinoille on tullut myös kuitupitoisia laihdutusvalmisteita.

Esimerkiksi glucomannan-kuidun teho laihduttamisen apuna perustuu juuri siihen, että kuidut täyttävät vatsaa, vaikka eivät sisällä energiaa lainkaan.

Myös ns. kolmen omenan omenadieetti perustuu pitkälti siihen, että omena sisältää melko runsaasti kuituja ja täyttää vatsaa vähillä kaloreilla.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!