Liikunta on tärkeä osa painonhallintaa

Liikunta auttaa pitämään kilot kurissa. Siksi liikuntaa kannattaa harrastaa pitkäjänteisesti osana jatkuvaa painonhallintaa.

Laihduttaminen ja liikunta liitetään usein yhteen. Liikunnan ansiosta painonpudotus onnistuukin helpommin kuin pelkästään ruokavaliota karsimalla ja kaloreita vähentämällä. Lisäksi liikunta auttaa pitämään mielen pirteänä ja kropan kunnossa.

Sen vuoksi on virhe ajatella liikuntaa vain laihduttamisen apuvälineenä. Vaikka liikkuisit pari kuukautta huomattavasti aikaisempaa enemmän ja painonpudotus onnistui nopeasti, ei liikuntaspurtti tuo pysyvää tulosta sen enempää kuin viikon, kahden mittainen pikadieettikään.

Liikunta auttaa monella tapaa

Sen sijaan liikunta on tärkeä osa koko loppuelämäsi kestävää painonhallintaa. Painonhallinnan lisäksi liikunta

  • vähentää sydänsairauksien, aivoinfarktin, diabeteksen ja osteoporoosin riskiä
  • kohottaa mielialaa ja itsetuntoa
  • auttaa nukkumaan entistä paremmin.

Tässä on jo monta syytä kaikille meille sohvaperunoille luopua television tuijottamisesta, autossa istumisesta ja tietokoneen äärellä kyyhöttämisestä.

Meidän pitäisi ryhtyä liikkumaan, vaikka kenties inhosimme koululiikuntaa. Aluksi liikunta on nytkin epämiellyttävää, vaikka todennäköisesti uusi liikunnallinen elämäntapa alkaa jo viikossa tai kahdessa tuntua huomattavalta parannukselta.

Liikunta painonhallinnassa

Nyrkkisäännön mukaan 7000 kcal vastaa yhtä painokiloa. Kun kulutat aikaisempaa enemmän tai syöt aikaisempaa vähemmän, kasvaa syödyn ja kulutetun energian välinen ero.

Tämän vuoksi pienikin päivittäisen liikunnan lisääntymisen tuoma energiankulutuksen kasvu auttaa pitämään painon aikaisempaa paremmin kurissa.

Kun nouset kotiisi rappusia pitkin, kulutat energiaa enemmän kuin hissin seinää vastaan nojaillessa. Kun käyt kaupassa jalan auton sijaan, kulutat taas enemmän energiaa.

Pienetkin rutiinien muutokset kasautuvat vuodessa suuriksi summiksi. Esimeriksi puolen tunnin reipas päivittäinen kävely kuluttaisi vuoden mittaan noin 70 000 kaloria — 10 kiloa vaikka söisit saman verran kuin aikaisemminkin!
Valokuvassa lumikenkäilijä talvisessa maisemassa.

Aamuliikunta on erityisen hyödyllistä

Yllättävin liikuntaan liittyvä seikka piilee siinä, että kalorien palamisnopeus pysyy myös liikuntasuorituksen jälkeen tavallista korkeammalla. Kun liikut aamulla, kulutat koko päivän tavallista enemmän kaloreita.

Tämän vuoksi aamuliikunta on tavallistakin hyödyllisempää painonhallinnan kannalta.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!