Hyvähiilarinen ja vähärasvainen Sonoma-dieetti on peräisin aurinkoisesta Kaliforniasta. Sonoman viinialueen ruokavalio muistuttaa välimerellistä ruokavaliota ja suosii vähäkalorisia, sydänystävällisiä ruokia.
Sonoma-dieetin kehitty Connie Peraglie Guttersen Culinary Institute of America -instituutissa Kaliforniassa. Guttersen on sekä ravitsemusterapeutti että kokki — niinpä hänen ruokavalionsa on terveellinen ja maistuva!
Sonoman ruokavalio kannustaa pysyvään muutokseen
Sonoma-dieetti kannustaa ylipainoisia pysyvään painonpudotukseen. Tämä onnistuu muokkaamalla ruokavaliota välimerelliseen suuntaan — dieetti korostaa Välimeren alueen hedelmiä, vihanneksia, kalaa, juustoa, oliiviöljyä, pähkinöitä ja tietenkin viiniä.
Erityisesti ruokavalio suosittelee syömään kymmentä ns. voimaruokaa. Voimaruokia dieetin mukaan ovat:
- mantelit
- paprika
- mustikat
- parsakaalia
- viinirypäleet
- oliiviöljy
- pinaatti
- mansikat
- tomaatit
- täysjyvätuotteet.
Näitä painottava ruokavalio on lähes väistämättä monipuolinen ja terveellinen!
Sonoma-dieetti suosisttelee syömään mikäli mahdollista tuoreita, käsittelemättömiä ruoka-aineita. Silloin voimaruokien ravinteikkuus on parhaimmillaan.
Dieetissä on kolme vaihetta
Monen muun muotidieetin tavoin Sonoma-dieetti rakentuu eri vaiheista tai aalloista.
Sonoman ensimmäinen aalto kestää korkeintaan 10 vuorokautta. Ensimmäisessä vaiheessa vältät sokereita ja tärkkelystä. Tässä vaiheessa dieetti kieltää myös hedelmät, alkoholin ja kaiken makean.
Sonoman toisessa aallossa ruokavaliota täydennetään hedelmillä. Hedelmien lisäksi voit nauttia lasin viiniä päivässä. Viljatuotteita kuuluu jo 3-4 annosta päivässä!
Kun olet saavuttanut tavoitepainosi, olet valmis siirtymään Sonoman kolmanteen aaltoon. Kolmannessa aallossa voit lisätä hedelmien ja kasvisten määrää, kunnes painosi pysyy tasapainossa.
Dieetti suosittelee tiettyjä lautaskokoja
Sonoman dieettiä noudattavan ei tarvitse laskea kaloreita tai hiilareita. Niiden sijaan ruokavaliossa aterioiden koko mitoitetaan lautasten mukaan.
Esimerkiksi ensimmäisen vaiheen aamiainen syödään seitsemän tuuman lautaselta tai puolen litran syvältä lautaselta. Lounaan ja illallisen syöt yhdeksän tuuman lautaselta.
Lautaset täytetään vanhaa tuttua lautasmallia mukailleen: ensimmäisen vaiheen aterioilla lautanen sisältää puolet kasviksia, kolmasosa proteiinia ja loput viljaa.
Toisessa vaiheessa jaat lautasen neljään osaan: proteiinit, viljat, kasvikset ja hedelmät saavat kukin oman neljänneksensä.