GI-dieetti on pastan sallivaa pehmokarppausta

Karppaaja kiinnittää huomiota ruokavalionsa sisältämiin hiilihydraatteihin. Useimmiten karppaus ymmärretään vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamiseksi — toisinaan karppaus saa ns. hyvähiilarisen muodon.

GI-dieetti kehitettiin Toronton yliopistossa työskennelleen David Jenkinsin tutkimusten perusteella. Jenkins tutki diabetespotilaiden ruokavaliota ja havaitsi, että eri ruoat muuttuvat elimistössä glukoosiksi eri nopeuksilla.

Tätä kuvaamaan kehitettiin glykeeminen indeksi, GI. Glykeeminen indeksi luokittelee hiilarit sen mukaan, miten ne vaikuttavat veren sokeritasoon. Korkein mahdollinen GI-luku on glukoosin GI eli 100.

GI-dieetin avulla laihduttaminen

Glykeemiseen indeksiin perustuvaa ruokavaliota voidaan helposti käyttää laihduttamisen apuna. Korkean GI:n ruoka nimittäin antaa nopeasti energiaa, mutta niitä syödessä nälkäkin palaa nopeasti.

Sen vuoksi GI-dieetti suosii hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja ja ruokia, joista vapautuu vereen sokeria mahdollisimman hitaasti. Silloin ne antavat energiaa pitkäksi aikaa.

Alhaisen glykeemisen indeksin ruoka-aineet muodostavat perustan GI-dieetille.

GI-dieetti sallii hyvät hiilarit

GI-dieetti korostaa sitä, että sinun kannattaa keskittyä hyviin hiilareihin: esimerkiksi ranskanleivän ja pullan sijaan kannattaa valita täysrukineen hapanleipä.

Sinun ei siis tarvitse luopua kaikista hiilareista, kunhan syöt hienoksi jauhetun valkoisen vehnän sijaan esimerkiksi ruista, ohraa tai tattaria.

Moni karppaaja varmasti kauhistuu kuullessaan, että myös pasta sallitaan GI-dieetissä. Pastoilla nimittäin on alhainen GI-luku, sillä pastoissa käytettävä durumvehnä sulaa elimistössä hitaasti.

Usein pastaruokien ongelma onkin siinä, että pastaa tulee helposti syötyä liian suuria annoksia. Lisäksi Suomessa pasta keitetään usein liian pehmeäksi — italialaisittain puolikovaksi jätetty pasta jättää paljon enemmän vatsalle töitä!

Sen sijaan riisi ja peruna kannattaa jättää GI-dieetissä väliin. Varsinkin suositut pikariisit ovat aina korkean GI:n elintarvikkeita, eivätkä täysjyväriisit ole juuri parempia.

Oletko kokeillut GI-dieettiä? Kerro kokemuksistasi kommenttilaatikossa!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!