Karppaus on arkipäiväistynyt ja maltillistunut

Kovin karppaushuuma tuntuu olevan jo menneen talven lumia, ja uutuusdieetit keräävät jatkuvasti suurta huomiota.

Karppaus näyttää arkipäiväistyneen — vähähiilarinen tai hiilaritietoinen ruokavalio tuntuu olevan jo ravitsemustottumusten valtavirtaa.
Kuva: Lachlan Hardy (Flickr.com).

Perunat vaihtuvat kasviksiin

Varsinkin Helsingin keskustan lounaspaikoissa pastaa ja perunoita syövät näyttävät olevan vähemmistössä. Niiden sijaan lounaalla nautitaan esimerkiksi vokattuja kasviksia tai salaatti?.

Tätä on mahdoton olla huomaamatta. Varsinkin terveystietoiset kolmekymppiset tuntuvat johdonmukaisesti välttävän lounaallaan tärkkelyspitoisia ruokia.

Silti karppaus on jäänyt keskusteluissa syrjään. Nyt lounaspöydissä keskustellaan mieluummin 5-2-dieetistä: “Ai onko sinullakin tänään paastopäivä?”, sen sijaan on usein kuultu kysymys.

Niinpä harva enää hehkuttaa voimakkaasti vähähiilarisen ruokavalion puolesta, vaikka tosiasiassa noudattaisikin hyvähiilarista ruokavaliota viitenä päivänä viikosta.

Rasvaa ja proteiineja karsien

Kun suurin karppaushuuma on haihtunut, ovat hiilaritietoiset lähentyneet selvästi perinteisiä ruokailutottumuksia. Trendikkaat cityaikuiset eivät korvaa tärkkelyspitoisia aineita lihalla ja rasvalla, vaan pyrkivät pitämään myös energiansaannin kurissa.

Pekonin, kananmunan ja täysrasvaisen turkkilaisen jugurtin puolestapuhujat ovat nyt hiljaa. Samalla karppaajien ruokavalion energiasisältö alkaa olla kohdillaan myös perinteisen ravitsemusopin ja laihdutustietouden kannalta.

Ehkä seuraavaksi on lihansyönnin vuoro väistyä karppaustottumuksista. Ympäristötietoiset ja eettisen kuluttamisen puolestapuhujathan ovat jo pitkään varoittaneet lihansyönnin ekologisesta kestämättömyydestä.

Kenties me kaikki olemme vuosikymmenen kuluttua kevytkarppaajia tai kasviskarppaajia?

Mitä mieltä sinä olet? Onko karppaus arkipäiväistynyt, vai onko karppaus jo historiaa?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!