Laihdu kilo viikossa – tuloksia nopeasti

Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat usein puolen kilon viikkovauhtia. Monet haluavat kuitenkin näkyviä tuloksia nopeasti. Onko nopea laihdutus pelkkä haave, joka on tuomittu epäonnistumaan?

Reipas ylipaino putoaa nopeasti

Myös ravitsemuseksperttien mukaan kilo viikossa on sopiva tahti, jos ylipainoa on kertynyt runsaasti. Jos ylipainoa on kymmeniä kiloja, alussa paino putoaa helposti myös pienillä elämäntavan muutoksilla.

Kuitenkin rasvaa palaa viikossa vain tietty määrä. Jos paino alkaa pudota yli kilon viikossa, rasvan lisäksi laihdutus alkaa polttaa myös lihaksia. Se taas on harvan laihduttajan tavoitteena.

Lähellä ihannepainoa laihtuminen hidastuu

Kun painosi lähestyy ihannepainoa, alkaa laihtuminen hidastua. Eikä ihme, sillä kilon laihtuminen vaatii noin 1000 kcal päivittäisen energiavajauksen.

Jos esimerkiksi 70-kiloinen nainen haluaa saada tämän aikaan liikunnalla, on hänen vaikkapa ajettava puolitoista tuntia kuntopyörällä – viikon jokaisena päivänä. Näin raskas liikunta ei sovi kaikille, ja useimpien motivaatiokin on viikon jälkeen vähissä.

Sen vuoksi energiavajaus kannattaa saada aikaan keventämällä ruokavaliota, ei pelkällä liikunnalla.

Päivittäinen kalorimäärä riippuu lähtötilastasi

Eri kokoiset ja ikäiset ihmiset tarvitsevat eri määrän energiaa elintoimintojensa ylläpitämiseksi. Miehet taas tarvitsevat naisia enemmän energiaa.

Sen vuoksi kilon laihduttaminen viikossa edellyttää eri ihmisiltä eri suuruista päivittäistä energia-annosta. Useimpien kohdalla tällainen laihdutustahti edellyttää noin 1200-1500 kalorin dieettiä.

Netistä löytyy runsaasti tällaisia valmiiksi suunniteltuja ateriakokonaisuuksia – varsinkin englanninkielisiltä verkkosivuilta. Pieni googlailu auttaakin sinua koostamaan juuri omia ruokamieltymyksiäsi vastaavan laihdutusohjelman – 12 päivän mittainen greippidieetti tai yksitoikkoinen kaalikeittodieetti eivät todellakaan ole ainoat vaihtoehdot!

Laihdutusvalmisteet auttavat tavoitteen saavuttamisessa

Jos tämä tuntuu liian hankalalta, kannattaa sinun harkita jotain kaupan olevaa laihdutusvalmistetta. Tunnettuja ja monien hyväksi havaitsemia tuotemerkkejä ovat perinteinen Nutrilett ja uusi AKCD.

Kun koostat päivän energiansaantisi valmiiden ateriankorvikkeiden avulla, tiedät tarkasti kuinka paljon päivittäinen energiansaantisi on. Se tekee dieetin noudattamisesta vaivatonta.

Toisaalta ateriankorvikkeet eivät aina maistu erityisen herkullisilta, ja ne alkavat nopeasti toistaa itseään. Kannattaakin kokeilla eri valmistajien ateriankorvikkeita, jotta dieetti ei alkaisi maistua puulta!

Nopea laihdutus huimaa ja väsyttää

Tyttö näyttää kelloa.

Pysyvää oikotietä unelmien mittoihin ei valitettavasti ole olemassa. Muotidieetit ovat syystäkin ohimeneviä muoteja: niistä on usein terveydelle pikemminkin haittaa kuin hyötyä.

Usein nopeaan laihdutukseen liittyykin erilaisia terveysongelmia ja oirehdintaa. Niistä tavallisimpia ovat huimaus, rytmihäiriöt, päänsärky ja väsymys. Päänsärky ja väsymys ovat varmasti tuttua useimmille meistä, jotka olemme kokeilleet erittäin niukkaenergistä dieettiä.

Usein nämä oireet saavat laihduttajan luopumaan koko hankkeesta, ja nopea laihdutus jää lopulta pelkäksi haaveeksi.

Neste poistuu, rasva säilyy

Varsinkin muutaman päivän tai parin viikon mittainen pikadieetti saattaa pudottaa painoa hyvinkin nopeasti. Tällöin kyse on lähinnä nesteen poistumisesta elimistöstä.

Pysyvät elämäntapamuutokset laihduttavat varmastiSen sijaan vyötärön rasvakerrokseen kertyneet kilot ovat sitkeämpää sorttia — nopea laihdutus ei polta rasvaa, vaikka juuri sitä me haluaisimme.

Nopea laihdutus johtaa usein yhtä nopeaan painon palaamiseen ennalleen.

Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta seikasta, että nopean laihdutuskuurin aikana uudenlaisesta ruokavaliosta ja liikunnasta ei ehdi muodostua pysyvää tapaa. Silloin kevyt ruokavalio tuntuu liian niukalta ja liikunta epämiellyttävältä pakolta.

Yksittäiset arkiset valinnat muuttuvat tavaksi vain toistamalla niitä riittävän monta kertaa. Kun kuukaudesta toiseen teet terveellisiä valintoja, totut niihin. Et kaipaa enää yhtä paljon ravintoa kuin aikaisemmin ja alat tuntea olevasi riippuvainen entistä aktiivisemmasta ja liikunnallisemmasta arjesta.

Lopulta sinun ei tarvitse enää edes ajatella näitä valintoja: ne ovat osa sinun elämääsi. Silloin kevyet valinnat ja aikaisempaa liikkuvampi elämäntapa pitävät painosi pysyvästi uusissa, terveellisimmissä lukemissa.

 

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!