Tasapainoinen isodieetti auttaa pysymään uusissa mitoissa

Maailma on täynnä toinen toistaan enemmän lupaavia dieettejä. Yksi dieetti kieltää rasvan, toinen dieetti tuomitsee hiilihydraatit.

Isodieetti puolestaan on tasapainoinen dieetti, joka sisältää riittävästi kaikkia ravintoaineita.

Harva dieetti tehoaa pysyvästi

Erilaiset tiukkoihin sääntöihin ja kieltoihin nojaavat dieetit voivat tuottaa tuloksia ainakin lyhyellä aikavälillä. Niistä kovin harva tuottaa kuitenkaan pysyviä tuloksia.

Varsinkin erilaiset pikadieetit pudottavat usein muutaman kiloa painoa viikossa. Tämä on lähinnä veden poistumista kehosta, minkä vuoksi paino palaa helposti hetkessä takaisin.

Pysyvää laihtumista tavoittelevan kannattaakin kiiruhtaa hitaasti. Kilo viikossa ei kuulosta paljolta, mutta muutaman kuukauden kuluttua ero ulkonäössäsi on huikea.

Sen vuoksi hidas dieetti on pitkällä tähtäimellä pikadieettiä parempi valinta.

 

Valokuvassa isodieettiin sopiva tasapainoinen ateriakokonaisuus.

Kuva: Photos8.com

Isodieetti vastaa elimistön tarpeisiin

Isodieetti eroaa useimmista dieeteistä selvästi. Isodieetin ajatuksena on syödä itsensä kylläiseksi tasapainoisella ruokavaliolla. Tälläinen ruokavalio sisältää sekä karppaajien kammoamia hiilihydraatteja, bodaajien rakastamia proteiineja että useimpien pelkäämiä rasvoja.

Houkuttelevaa, eikö totta?

Isodieetissä kiinnität huomiota siihen, että syöt oikeita asioita oikealla tavalla.

1. Hitaita hiilihydraatteja

Isodieettiin kuuluu hitaita hiilihydraatteja, jotka ylläpitävät verensokeria. Sen ansiosta et sorru nopeisiin, mutta energiapitoisiin herkkuihin.

Hitaaiden hiilihydraattien glykeeminen indeksi (GI) on alhainen.

2. Proteiinit pitävät sinut kylläisenä

Proteiinit hidastavat verensokerin nousua ruokailun jälkeen. Tällöin hiilihydraatit muuttuvat entistä hitaammiksi. Sen ansiosta pysyt kylläisempänä. Lisäksi proteiinin kalorit pitävät sinut kaikkein pisimpään kylläisenä.

Lisäksi proteiini lisää rasvanpolttoa edistävän glukagoni-hormonin erittymistä. Sen ansiosta painosi putoaa nopeammin.

3. Elimistö tarvitsee myös rasvaa

Ihmiskehossa on runsaasti rasvaa, josta laihduttajat haluavat yleensä päästä eroon. Kuitenkin tasapainoiseen ravitsemukseen kuuluu myös rasvaa, jotta keho voisi kuluttaa vyötärölle kertyneet rasvakerrokset pois.

Rasva auttaa tässä: kun elimistö saa ravinnosta uutta rasvaa, se on valmis polttamaan ylimääräisiä pois. Sen vuoksi isodieetti sisältää myös hyviä rasvoja.

Hyviä rasvoja saat varsinkin kalasta ja kasviksista. Myös pähkinät sisältävät arvokkaita Omega-3 ja Omega-6-rasvahappoja.

Kuitenkin isodieettiin kuuluu jonkin verran myös lyhyt- ja pitkäketjuisia tyydyttyneitä rasvoja. Pieninä määrinä nekin edistävät painonpudotusta.

Vältä alkoholia ja gluteenia

Isodieetti kieltää sinulta oikeastaan vain kaksi asiaa:

  • Viljat: vehnän, ohran ja rukiin.
  • Alkoholin: alkoholi sisältää runsaasti tyhjää energiaa ja lisää ruokahalua.

Näin isodieettiä on helppo noudattaa. Tietysti ruoka-aineiden sisällön pohtimiseen on varattava hiukan aikaa. Tämäkin ongelma on ratkaistu puolestasi Fredrik Paulúnin, Kristina Anderssonin ja Martin Brunnbergin kirjassa Isodieetti. Laihdu kilo viikossa.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!