Vältä nälkää, kun laihdutat

Nälkä on dieetin vihollinen. Laihduttaminen onnistuu, kun kulutat energiaa enemmän, kuin mitä syöt. Älä kuitenkaan jätä aterioita väliin, sillä nälkä vaarantaa dieetin onnistumisen.

Laihdutuskärpäsen purema päättää usein aivan ensiksi vähentää syömistään. Aterioita jää helposti väliin, minkä vuoksi laihduttaja tuntee itsensä usein väsyneeksi ja nälkäiseksi.

Tämä voimistaa entisestään kiusauksia. Kun menet nälkäisenä ruokakauppaan, katseesi kohdistuu helposti nopeaa energiaa lupaaviin suklaapatukoihin ja muihin makeisiin. Kaupungilla kiinnität huomiotasi pikaruokaan, vaikka olet päättänyt siirtyä terveelliseen ruokavalioon.

Verensokerin laskeminen lisää näläntunnetta

Isoäitini opetti, että verensokeria ei pidä päästää laskemaan. Nuorena en oikein ymmärtänyt, mitä väliä asialla on.

Kun verensokeri laskee, lisää elimistö näläntunnetta. Elimistö tunnistaa alhaisen verensokerin uhkaavan terveyttämme, ja reagoi voimistamalla nälkää.

Vähitellen näläntunne kasvaa niin voimakkaaksi, että dieetin aloittanut ja dieettiohjeita noudattanut rationaalisuus on tiessään. Silloin on helppo sortua ahmimaan jotain kiellettyä herkkua.

Kuva: Ambro.

Itsekin olen havainnut sortuvani kaupassa helposti ostamaan suklaalevyn, jos astun markettiin nälkäisenä. Sen vuoksi yritän nykyään syödä pari hedelmää ennen kauppareissua.

Valitse dieetti, joka pitää nälän kaukana ja verensokerin vakaana

Samasta syystä kannattaa valita dieetti, joka pitää nälän etäällä ja verensokerin tasaisena. Sellainen dieetti onnistuu paljon varmemmin, kuin nälkiintymiseen perustuva dieetti.

Seuraavat kirjassa Isodieetti. Laihdu kilo viikossa esitetyt neljä ohjetta auttavat sinua pitämään verensokerin tasaisena. Kun noudatat näitä sääntöjö, dieetti ja laihtuminen muuttuvat helpommaksi.

  1. Syö säännöllisesti. Kun syöt kolme ateriaa päivässä, verensokeri ei laske liikaa. Jos harrastat liikuntaa, täydennä näitä yhdellä tai kahdella välipalalla.
  2. Syö ruokaa, jolla on pieni glykemiaindeksi. Glykemiaindeksi (GI) kertoo, kuinka nopeasti ruoka vaikuttaa verensokeriin. Nopea nousu tarkoittaa samalla myös nopeaa laskua. Hitaat hiilihydraatit ovat parhaita hiilihydraatteja, sillä niillä on pieni GI-luku.
  3. Syö rasvaa ja proteiinia. Rasva ja proteiini hidastavat hiilihydraattien imeytymistä. Tämän ansiosta pysyt pidempään kylläisenä.
  4. Syö riittävästi. Kun syöt vatsasi täyteen, et sorru naposteluun etkä himoitse ylimääräisiä kaloreita.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!