Me teemme joka päivä lukemattomia valintoja, jotka vaikuttavat terveyteemme, hyvinvointiimme ja mielialaamme. Usein teemme valinnat hetkessä, ilman että uhraisimme niille sekuntiakaan aikaa.
Teemme siis valintamme intuition perusteella, noudattaen mieliimme vuosien varrella iskostuneita tapoja. Kaikki valintamme eivät suinkaan ole hyviä, vaikka kuvittelemme niiden edistävän terveyttämme tai auttavan meitä saavuttamaan ihannepainomme.
Silloin kun valinta perustuu tapaan, voi valinta olla pitkän päälle hyvinkin haitallinen. Sen vuoksi sinun kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota usein toistuviin valintoihin, jotka teet ruokakaupassa, jääkaapilla tai lounasravintolassa asiaa tarkemmin pohtimatta.
Ostat vähärasvaisia mutta runsaskalorisia tuotteita
Monet terveydestään tai painostaan huolehtivat ihmiset valitsevat ruokakaupassa lähes automaattisesti vähärasvaisia tuotteita. Me ajattelemme vähärasvaisuuden tarkoittavan samalla vähäkalorisuutta.
Kuitenkin monet vähärasvaiset elintarvikkeet sisältävät yllättävän paljon energiaa: kun rasvaa vähennetään, elintarvikkeen maku heikkenee. Tämän vuoksi niihin usein lisätään sokeria tai muita energiaa sisältäviä lisäaineita.
Lisäksi monet meistä pitävät etiketin “kevyt”-sanaa lupauksena syödä tavallista enemmän. Jos juustossa on puolet vähemmän rasvaa kuin hyvässä juustossa, syömme mieluusti kaksi siivua yhden siivun sijaan. Yhden metvurstisiivun sijaan lisäämme voileipään kaksi siivua kevytmetvurstia. Samalla saamme aivan yhtä paljon rasvaa ja energiaa kuin syömällä hyvänmakuista rasvapitoista makkaraa!
Täytä jääkaappi kasviksilla ja hedelmillä
Ruokakaupassa kannattaa siis olla varovainen. Kun teet ruokakaupassa toistuvasti hyviä valintoja, tukee jääkaappisi sisältö laihduttamista.
Siksi perinteinen lautasmalli kannattaa ottaa käyttöön jo ruokaostoksilla: täytä ostoskori puoliksi kasviksilla ja hedelmillä. Sen lisäksi otat neljäsosan verran kalaa tai lihaa. Silloin myös jääkaappisi tukee lautasmallin mukaista terveellistä ruokailua!