Taannoin työkaverini vannoi ketoosidieetin nimiin: erittäin niukkaenerginen kahden viikon dieetti pudotti vyötäröltä kuusi kiloa rasvaa. Mutta mitä ketoosi oikeastaan tarkoittaa? Toimiiko ketoosidieetti?
Ketoosi on aineenvaihdunnan tila
Ketoosidieetti tähtää aineenvaihdunnan siirtymiseen ketoositilaan. Ketoosiin päästään paaston tai erittäin niukasti hiilihydraatteja sisältävän dieetin avulla.
Ketoosissa veressä on erittäin vähän sokeria. Silloin hermosolut käyttävät suuren osan sokerista — ja lihassolut alkavat polttaa rasvaa.
Rasvahappojen polttaminen onnistuu niin kauan, kun sokeria on käytettävissä. Sokerin loputtua rasva ei enää pala täydellisesti, vaan elimistö alkaa tuottaa ketoaineita.
Ketoaineita alkaa muodostua vasta kun elimistö on kuluttanut hiilihydraatit loppuun varastoistaan. Kehoon hiilareita varastoituu maksaan ja lihaksiin. Sen jälkeen kun varastot ovat tyhjentyneet, alkaa keho polttaa rasvoja ja lihaksia.
Ketoositilassa elimistö oppii käyttämään myös ketoaineita hyväkseen. Jopa aivot alkavat käyttää ketoaineita glukoosin lisäksi.
Ketoosin hyödyt
Useimmat laihduttajat eivät pyrit ketoosiin. Kuitenkin monet saavuttavat erinomaisia tuloksia ketoosiin tähtäävän
- erittäin niukkaenergisen dieetin tai
- erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävän dieetin avulla.
Ketoosin kenties yllättävä hyöty piilee siinä, että laihduttajalta katoaa usein vaikean alun jälkeen nälän tunne. Ketoaineet vähentävät nälän tunnetta ja saavat laihduttajan tuntemaan olonsa kylläiseksi.
Siksi ketoosissa laihduttaja tulee toimeen tavallista vähäisemmällä ruualla. Houkuttelevaa, eikö totta?
Entä ketoosin haitat?
Ketoosidieetti vaikuttaa siis olevan laihduttajan unelma: syöt vähemmän, laihdut nopeammin, etkä edes tunne oloasi nälkäiseksi. Kyllä kai tästä jotain haittaakin pitää olla?
Ketoosiin voi liittyä myös terveydellisiä riskejä. Jos noudatat kovin pitkään hyvin niukkaenergistä dieettiä, et todennäköisesti saa tarpeeksi vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.
Vaikka monet tuntevat olonsa ketoosissa pirteäksi ja energiseksi, voivat toiset tuntea itsensä huonovointiseksi ja väsyneeksi. Lisäksi monet ovat kertoneet vatsavaivoista.
Lyhyt ketoosidieetti tehoaa hyvin
Käytännössä harva jaksaa kovin pitkään noudattaa erittäin niukkaenergistä dieettiä tai Atkinsin dieettiä. Tämän vuoksi ketoositilan pitkäaikaisista vaikutuksista on vaikea saada tietoa.
Ketoosidieetti onkin usein hyvä lyhytaikainen pikaspurtti pidemmän painonhallintaprojektin aluksi. Parin viikon, korkeintaan parin kuukauden jälkeen kannattaa palata takaisin monipuolisempaan ja runsaampaan dieettiin.
Ateriavalmisteet auttavat ketoositilaan pääsyssä
Helpoin tapa päästä ketoositilaan on varmasti erittäin niukkanenergisen dieetin noudattaminen.
Koska niukasta ruokavaliosta on helppo lipsahtaa mässäilyn puolelle, ovat erilaiset niukkanergiset ateriavalmisteet usein helpoin tapa rajoittaa päivän kalorimäärä tarpeeksi alhaiseksi. Kun yhden pussikeiton tai smoothien sisältämä energiamäärä on tarkkaan tiedossa, on päivän ateriat helppo koostaa muutamasta ateriavalmisteesta.
Muista juoda tarpeeksi
Moni ketoosiin pyrkivä unohtaa juoda tarpeeksi. Pussikeittojen avulla on helppo pitää päivän energiansaanti kurissa – ja samalla saa tarpeeksi vitamiineja.
Lisäksi kannattaa kuitenkin juoda tarpeeksi, ja nauttia hiukan suolaa.
Esimerkiksi ACKD- ja Nutralett-ateriavalmisteet ovat oiva tapa rajoittaa päivän energiansaanti riittävän alhaiseksi, että pääset ketoositilaan.