Laihduttaminen nopeasti — kilo viikossa onnistuu kyllä!

Usein laihduttajia suositellaan laihduttamaan hitaasti, esimerkiksi puolen kilon viikkotahtia. Näin hidas laihtuminen ei kuitenkaan motivoi kovin monia — laihduttaja haluaa näkyviä tuloksia mahdollisimman nopeasti.Monien ravitsemus- ja lihavuusasiantuntijoiden mukaan selvästi ylipainoinen voi hyvin laihduttaa aluksi nopeampaa tahtia, vaikkapa kilon viikossa.

Pelkkä liikunta ei riitä kilon viikkotahtiin

Näin nopea laihtuminen ei enää ole helppoa, sillä yhden kilon pudottaminen vaatii peräti 7000 kcal energiavajausta. Laihduttajan on siis pudotettava 1000 kcal verran päivässä kertyvästä energiasta.
Valokuva: nuori nainen, joka pelaa tennistä.
Näin suuri painonpudotus ei ole enää helppoa. Pelkästään liikuntaa lisäämällä harva kykenee kuluttamaan tuhatta kaloria päiväss: 70-kiloinen kuluttaa tämän määrän esimerkiksi

  • puolentoista tunnin kuntopyöräilyllä
  • neljän ja puolen tunnin kävelyllä
  • kolmen ja puolen tunnin matonpesulla

Tätä tahtia pitäisi siis jatkaa viikon ajan, joka päivä. Tämä onnistuu vain harvalta. Sen vuoksi tarvitaan muutosta myös ruokavaliossa.

Dieetti yhdistettynä liikuntaan tehoaa parhaiten

Hurjat pikadieetti, esimerkiksi lentoemäntädieetti, lupaavat useiden kilojen viikkopudotusta. Huomattavasti hitaampi dieetti voi kuitenkin olla pidemmän päälle parempi vaihtoehto.

Jos 1000 kcal päivävajeesta saa poltettua kolmasosan pois liikunnalla, jää jäljelle vielä 670 kcal verran pois nipistettävää. Usein laihduttajille suositellaan noin 1500 kalorin energiamäärää päivässä. Tämä sopii hyvin niille, joiden painoindeksi on päälle kolmenkymmenen.

Kun olet saanut painoindeksin putoamaan alle kolmenkymmenen, kannattaa jo hidastaa laihduttamistahtia — elimistö ei pidä pitkään jatkuvasta, nopeasta laihtumisesta.

Lisää liikuntaa laihtumisen myötä!

Kun olet laihtunut vaikkapa 10-15 kiloa, laihtumisesi hidastuu väistämättä. Tässä vaiheessa sinun ei kuitenkaan kannata enää vähentää ruoan määrää — ainoastaan liikunnan lisääminen tehoaa.

Onneksi laihduttamisen myötä myös fyysinen kuntosi on lähes huomaamatta parantunut aivan uudelle tasolle. Kävelytahtisi on jo nopeutunut huomattavasti, eikä siitä enää ole kuin pieni askel hölkkään siirtymiselle.

Jos liikunta tuntuu vastenmieliseltä, kannattaa sinun kokeilla uusia lajeja. Terveytesi kannalta liikunta on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää — se pitää sinut terveenä, pirteänä ja valmiina kohtaamaan arjen haasteet!

 

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!