Induktio aloittaa Atkinsin dieetin tehokkaasti

Atkinsin dieetti on epäilemättä suosituin vähähiilihydraattinen ruokavalio. Muiden vähähiilaristen ruokavalioiden tapaan Atkins käynnistetään pudottamalla hiilihydraattien määrä erittäin alas.

Atkinsin dieetissä tätä erittäin vähähiilarista alkua kutsutaan induktioksi. Induktio kestää tavallisesti kaksi viikkoa, joiden aikana ruoka saa sisältää vain 20 grammaa hiilihydraatteja vuorokautta kohden.

Näin vähähiilihydraattisen ruokavalion tarkoitus on saattaa elimistö nopeasti ketoosiin, jossa lihassolut alkavat polttaa rasvaa tavallista tehokkaammin.

Induktiossa elimistö polttaa rasvaa

Robert Atkins itse perusteli asiaa näin:

“Katsokaapa, ensimmäisenä polttoaineenaan elimistönne käyttää energiakseen hiilihydraatit, jotka syötte ja juotte. Jos käytettävissä on yhtään hiilihydraatteja, se polttaa ne mieluummin kuin teihin kerääntyneet rasvakerrokset – ja jatkaa näin totunnaista aineenvaihduntaa. Mutta hiilihydraatit sellaisenaan eivät voi varastoitua ruumiiseen 48 tuntia pitempää aikaa.

Kun siis elimistönne ei saa lainkaan hiilihydraatteja, sen on käytettävä hyväkseen pääpolttoainevarastojaan: kertyneitä rasvakerroksia. Näin ruumis joutuu turvautumaan entisestä poikkeavaan aineenvaihduntajärjestelmään. Tässä uudessa prosessissa elimistönne muuttuu hiilihydraatteja polttavasta koneesta rasvaa polttavaksi koneeksi.

Tämä on siis dieettivallankumous: uusi kemiallinen tilanne, jossa ketonit heitetään yli laidan – ja samoin ei-toivotut kilot, ilman nälkää.”

Induktiovaiheessa laihduttajan ruokavalio koostuu pitkälti proteiineista: kanasta, kalkkunasta, naudasta, kananmunista, kalasta ja kasviproteiinista.

Kolmesta viiteen ateriaa — mutta ei hiilareita

Samalla rasvan osuus päivittäisestä energiansaannista kasvaa selvästi. Rasvojen osalta kannattaa suosia luonnollisia, käsittelemättömiä rasvoja kuten kylmäpuristettua oliiviöljyä ja voita.

Tässä vaiheessa voit syödä suhteellisen huoletta myös juustoa (enintään 100 grammaa päivässä), puolikkaan avokadon ja oliiveja 10-20 kappaletta.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion alkuviikkoina laihduttajan on vältettävä sokereita, perunaa, leipää, pastaa, hedelmiä ja riisiä. Induktiovaiheessa täytyy jättää väliin myös linssit ja pavut.

On tärkeää, että syöt induktiovaiheessa riittävästi. Atkinsin verkkosivuilla suositellaan syömään kolme tavallisen kokoista ateriaa päivässä — tai neljästä viiteen hiukan pienempää ateriaa. Jokaisella aterialla tulisi syödä runsaasti proteiinia. Lihan, juuston ja munien lisäksi on hyvä syödä kasviksia.

Onko sinulla kokemuksia Atkinsin dieetistä? Sujuiko induktio sinulta ongelmitta?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!