Cambridge-dieetti – 6 askelta ihannepainoosi!

Alun perin Cambridgen dieetti oli erittäin niukkaenerginen dieetti. Nykyään dieetti on helppo, laihdutusvalmisteeseen nojautuva kaupallinen dieetti.

the-banks-1174964_640Cambridgen dieetti on tullut Suomessa laajemmin tunnetuksi vasta viime vuosina. Se kehitettiin kuitenkin jo 1960- ja 1970-luvulla. Tuolloin tohtori Alan Howard tutki sairaalloista lihavuutta Cambridgen yliopistossa, josta myös dieetin nimi johtuu.

Viime vuosina monet julkkikset ovat kertoneet laihtuneensa Cambridge-dieetin avulla, mikä on tehnyt siitä suositun dieetin.

Mutta mistä Cambridge-dieetissä oikein on kyse? Olisiko se juuri sinulle sopiva tapa laihduttaa ja säilyttää ihannepaino pysyvästi?

Cambridge on kaupallinen dieetti

Cambridge-dieetti perustuu pitkälti kevyiden dieettikeittojen ja -pirtelöiden syömiseen. Dieetin mukaan nimettyjä laihdutusvalmisteita on nykyään myynnissä myös Suomessa — kuitenkin dieetin perusopit voi varmasti ottaa käyttöön myös ilman näitä nimenomaisia dieettivalmisteita. Monet muut ateriankorvikkeet sopivat mainiosti myös Cambridge-dieetin pohjaksi.
Aluksi dieetissä pyritään ketoosiin nauttimalla vain vähän hiilareita ja kaloreita. Kun paino alkaa pudota, kasvatetaan kalorimäärää hiukan. Kun tavoitepaino on saavutettu, siirrytään lopulta dieetin ylläpitovaiheeseen.

Dieetin kaupallisuus näkyy siinäkin, että laihduttajan tukena on myös Cambridge-konsultti tai valmentaja. Edes kuuriin kuuluvia dieettivalmisteita ei saa kaupoista, vaan ainoastaan Cambridgen ohjelmaan kuuluvien kouluttajien välityksellä.

Cambridge-dieetti on kuuden askeleen ohjelma

Cambridgen ohjelma koostuu kuudesta eri tasosta tai askeleesta. Niitä ei tarvitse kuitenkaan käydä läpi orjallisesti numerojärjestyksestä, vaan laihduttaja voi toteuttaa ohjelmaa oman lähtötasonsa ja tavoitteensa mukaisesti.

Eri vaiheissa päivän energiasaanti vaihtelee erittäin niukasta niukkaan, kunnes kuudennessa vaiheessa noudatat jo normaalia terveellistä ruokavaliota.

   1. Cambridge-dieetin ensimmäisellä tasolla kaikki ateriat korvataan ateriavalmisteilla. Tällöin päivän ateriat koostuvat kolmesta tai neljästä ateriavalmisteesta, jotka tuovat yhteensä 400-615 kcal.
    Näin niukkaa dieettiä ei tietenkään voi noudattaa kovin pitkää aikaa. Cambridge-ohjelman ohjeiden mukaan ensimmäisen vaiheen energiatasoa voi jatkaa 1-16 viikon ajan.
   2. Toisella tasolla dieetti sisältää n. 800 kcal energiaa. Tällöin syöt päivän aikana kolme Cambridge-ateriaa, jota saat täydentää 200 grammalla lihaa ja kasviksia, desilitralla marjoja ja puolikkaalla lasilla maitoa.
    Tämä vaihe kestää vähintään viikon ajan – mutta voit halutessasi jatkaa 800 kcal tasolla koko laihdutuksen ajan.
   3. Kolmannella tasolla nautitaan päivän aikana 1000 kcal verran ruokaa. Tämä koostuu kolmesta valmisateriasta, aamupalasta ja ruokaisasta salaatista. Kolmannen askeleen dieetti voi kestää kaksi viikkoa.
   4. Neljännen tason dieetti on 1200 kcal dieetti. Se muodostuu kahdesta ateriavalmisteesta sekä lautasmallin mukaan rakennetusta lounaasta ja illallisesta. Voit noudattaa neljännen tason ruokavaliota kunnes saavutat tavoitepainosi. Sen jälkeen siirryt viidennelle tai kuudennelle tasolle.
   5. Viidennellä tasolla dieetti sisältää jo 1500 kcal. Yhden Cambridge-aterian lisäksi voit syödä lautasmallin mukaiset pääateriat kahden viikon ajan.Tässä vaiheessa laihtuminen on varsin hidasta – pääpaino on oikean ateriarytmin, annoskokojen ja hyvien elintapojen omaksumisesta. Siksi jokaisen laihduttajan pitäisi noudattaa viidennen tason ruokavaliota kahden viikon ajan.
   6. Cambridgen dieetin kuudennella askeleella voit syödä halutessasi yhden ateriavalmisteen, muuten noudatat terveellistä ruokavaliota.
    Aikaisempien askelten tai tasojen aikana olet oppinut aterioimaan oikein, ja painosi pysyy nyt hallinnassa ilman erityisiä ponnisteluita.Kuudennen tason ohjelma kestää 10 viikkoa.

Myös tässä vaiheessa Cambridge-dieetti sisältää jatkuvia valmennussessioita, joiden tarkoituksena on pitää dieetti kurissa ja välttää kiusauksia.

Paljonko Cambridgen dieetti maksaa?

Cambridgen dieetti on selvästi onnistuttu kaupallistamaan tehokkaasti. Pelkkien laihdutusvalmisteiden ostaminen on tehty mahdottomaksi, ja laihduttajaa kannustetaan ostamaan jatkuvia valmennuspalveluita Cambridge-kouluttajalta.

Onneksi dieetti on hinnoiteltu varsin maltillisesti. Yhden viikon ateriavalmisteet maksavat noin 60-80 euroa riippuen siitä, montako ateriaa päivässä korvaat ateriavalmisteilla. Tyypillisesti esimerkiksi kolmannen tason dieettiin tarvittavat 21 viikottaista ateriavalmistetta maksavat 59 euroa.

Ohjelmaan liittyviltä ei peritä mitään erityistä jäsenmaksua. Valmennusmaksut ovat tyypillisesti 15-25 euron verran viikossa.

Tämän lisäksi Cambridgen ohjelmaan liittyvät maksavat valmentajalleen pientä palkkiota. Sen suuruuden voi valmentaja itse määrätä.

Sopiiko Cambridgen dieetti sinulle?

Maksullisuus ei tietenkään tee Cambridgen dieetistä automaattisesti huonoa dieettiä.

Päinvastoin: monelle painonhallinnan kanssa kamppailevalle maksullisuus voi toimia motivoivana tekijänä, joka saa noudattamaan dieettiä tavallist tarkemmin.

Lisäksi valmentajan tapaaminen tuo helposti ryhtiä painonpudotukseen. Henkilökohtaiset kontaktit pakottavat laihduttajan tekemään valmentajalleen tiliä siitä, miten laihduttaminen oikein sujuukaan.

Tämä motivoi entisestään Cambridgen dieetissä pysymistä. Kun valmentajasi on kaiken lisäksi itse kokenut Cambridgen dieetin noudattaja, tuo se laihduttajan ja valmentajan suhteeseen vertaistuen elementtejä.

Näin aloitat Cambridgen kuurin

Paras tapa aloittaa Cambridgen ohjelmaan perustuva dieetti on ottaa yhteyttä kotikaupungissasi asuvaan Cambridge-valmentajaan.

Cambridgen ohjelman verkkosivuilta löydät satoja suomalaisia Cambridge-valmentajia yhteystietoineen: lähin valmentaja on puhelinsoiton tai sähköpostin päässä kotoasi.

Valmentajan kautta saat myös hankittua itsellesi Cambridgen omia laihdutusvalmisteita.

Kenties sinäkin onnistut Cambridgen avulla, vaikka muut dieetit olisivat epäonnistuneet!

Valmentajat:

Onko sinulla kokemuksia Cambridgen dieetistä? Kerro kokemuksesi myös muiden lukijoiden iloksi ja opiksi!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!