Okinawan dieetti tuo terveyttä ja pitkää ikää

Terveys ja toivo runsaista elinvuosista saavat monet aloittamaan dieetin. Japanissa sijaitsevan Okinawan saaren perinteiseen ruokavalioon perustuva Okinawan dieetti on heidän kannaltaan erittäin kiinnostava — saarella nimittäin asuu satavuotiaita väkilukuun nähden enemmän kuin missään muualla.

Toimittajat, ravitsemustutkijat ja lääketieteen tutkijat ovat juo vuosikymmenien ajan tutkineet saaren väestöä. Okinawalla nimittäin teollisuusmaissa tyypilliset sydän- ja verisuonitaudit, diabetes sekä rinta- ja eturauhassyöpä ovat harvinaisia.

Ero esimerkiksi suomalaisiin verrattuna on huikea: Okinawan asukkaalla on nimittäin 40 % suomalaisia pienempi riski kuolla sydänsairauksiin, syöpään tai aivoinfarktiin.

Kaiken lisäksi ylipaino näyttää olevan saarella harvinaisuus!

Kevyt ruokavalio ja perinteinen elämäntapa pitävät terveenä

Tutkijoiden mukaan vain kolmasosa satavuotiaiden määrästä selittyy geeniperimällä. Huomattavasti suurempi vaikutus on asukkaiden ruokavaliolla ja arkiliikunnalla.

Okinawan ruokavalio on suhteellisen niukka — ainakin nykymittapuulla. Okinawalaiset syövät nimittäin noin 20 % muita japanilaisia vähemmän.

Vaikka Okinawan dieetti sisältää vähän kaloreita, se on ravintosisällöltään erinomainen. Ruokavalioon kuuluu erittäin runsaasti kasviksia, jotka sisältävät paljon ihmiselimistölle tarpeellisia polyfenoleita.

Tutkijoiden mukaan perinteinen Okinawan ruoakvalio sisältää polyfenoleihin kuuluvia flavonoideja lähes 20 kertaa enemmän kuin suomalainen ruokavalio.

Kasvisten lisäksi saaren dieettiin kuuluu runsaasti kaloja. Kalasta taas saadaan runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka pienentävät merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Okinawan dieetti on japanilaista lähiruokaa

Oikeastaan Okinawan dieetti on japanilaista lähiruokaa: tuoreita kasviksia, merilevää, lohta ja tonnikalaa.

Monet kasviksista ovat meillekin tuttuja porkkanoita, kaalia, sipulia ja paprikoita. Ne paistetaan pikaisesti wokkaamalla tai höyrytetään rapeiksi. Kasvikset maustetaan seesaminsiemenillä ja syödään usein nuudeleiden kanssa.

Lihaa Okinawalla syödään varsin harvoin. Silloin tällöin aterialla syödään possua, toisinaan kanananmuna.

Näiden lisäksi oikeaoppinen Okinawan dieetti sisältää myös aineksia, joita täältä käsin on hankala hankkia: kalahiutaleita, merilevää ja siansorkkia.

Laihdutuskuurina Okinawan dieetti on perinteinen

Siksi Okinawan dieetti on tullut länsimaissa tunnetuksi lähinnä laihdutuskuurina. Silloin dieetti perustuu tuttuihin ja hyviksi havaittuihin ohjeisiin:

  • päivittäistä kalorimäärää supistetaan
  • syödään runsaasti kasviksia ja
  • runsaasti kalaa

Tuttua, eikö totta? Tämänhän me olemme oppineet jo koulussa!

Oikeastaan Okinawan dieetti eroaa vain yhdessä suhteessa perinteisistä ravitsemusopeista: maitotuotteet eivät kuulu tähän ruokavalioon.

Aidossa ja perinteisessä Okinawan ruokavaliossa meillä maidosta saatava kalsium tulee soijasta ja pähkinöistä. Jos et aio syödä näitä runsaasti, kannattaa sinun varmasti täydentää Okinawan dieettiä kohtuullisella määrällä maitotuotteita.

Tavallisimpien kasvisten lisäksi dieettiä täydennetään hedelmillä ja täysjyväviljalla. Niiden sisältämät kuidut auttavat laihduttajaa pysymään kylläisenä alhaisesta kalorimäärästä huolimatta.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!