VHH ja kasvissyönti – onnistuuko kasvissyöjän karppaus?

Monet pitävät karppausta lihapainotteisena ruokavaliona. Kuitenkin karppaus onnistuu myös kasvissyöjältä, kunhan näkee hiukan enemmän vaivaa täysipainoisen ruokavalion eteen.

Karppaus tulkitaan usein runsaasti lihaa ja eläinproteiineja sisältävänä ruokavaliona. Monet vhh-ruokavaliot korostavatkin lihan tärkeyttä ruokavaliossa. Esimerkiksi Dukanin dieetti ja kivikauden ruokavalio eli paleodieetti ovat oikeita lihansyöjän unelmaruokavalioita.

Ei siis ihme, että varsinkin cityvihreiden mielestä VHH on epäekologinen, kenties epäeettinen ruokavalio, joka saa karppaajan hiilijalanjälken kasvamaan suureksi.

VHH onnistuu myös kasvissyöjältä

Kuitenkin vhh-ruokavalio on mahdollista toteuttaa mainiosti myös kasvisruokaan perustuvana.

Jopa vhh-ruokavalioista vanhimmasta eli Atkinsin dieetistä on suunniteltu kasvissyöjälle sopivia versioita.

Kasvissyöjän ruokavaliosta saadaan helposti vhh-ruokavalio pudottamalla tavalliset hiilihydraattien lähteet ruokavaliosta minimiin. Tällöin peruna, riisi ja pasta jätetään pois aivan kuten tavallisenkin vhh-ruokavalion kohdalla.

Kasvissyöjät ovat jo entuudestaan oppineet hankkimaan elimistönsä tarvitsemat proteiinit pähkinöistä ja siemenistä. Monet kasvissyöjät hyväksyvät myös maitotuotteet osaksi ruokavaliotaan — se tietenkin helpottaa vhh-ruokavalion rakentamista selvästi.

Pavut, soija, pähkinät ja laadukkaat kasvisöljyt kuuluvat kasviskarppaajan ruokalistalle.

Tofu ja palkokasvit ovat hyviä proteiinin lähteitä

Jos jätät myös maitotuotteet ja kananmunat pois ruokavaliosta, on proteiinin saannista huolehtiminen erityisen tärkeää.

Varsinkin palkokasvit ovat silloin entistä tärkeämpi osa ruokavaliota.

Kasvisproteiineja sisältävät kasvit sisältävät tietysti myös hiilareita. Sen vuoksi edes kasvisruokaa ei pidä syödä varomattoman suuria määriä.

Kasvissyöjän on hyvä opetella käyttämään soijasta valmistettua tofua monin tavoin. Tofu sinällään on erittäin miedon makuista, joten se antaa paljon mahdollisuuksia kekseliäälle maustajalle.

Soijavalmisteet sopivat myös monien eläintuotteiden jäljittelyyn: soijarouheesta saa aikaan hampurilaispihvejä, tofu taipuu jopa jälkiruokiin. Taitava kotikokki onnistuu loihtimaan soijasta aterioita, jotka maistuvat myös lihansyöjälle!

Kasviskarppaus on siis mahdollista. Helppoa se ei ole, mutta varmasti vaivan arvoista!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!