Lyhyt karppaussanasto

Karppauksen suosio on huimaa — kuitenkin karppaajien kieli voi kuulostaa käsittämättömältä. Lyhyt karppaussanasto auttaa sinua ymmärtämään karppausta.

Karppauksen ympärille on syntynyt kokonainen oma kulttuurinsa. Eikä ihme, onhan karppauksen suosio noussut huikeaksi.

Kieli on tärkeä osa kulttuuria. Niinpä karppaajien käyttämät ilmaisuja voi olla vaikea ymmärtää. Tämän lyhyen karppaussanaston tarkoitus on auttaa ymmärtämään verkon karppauskeskusteluja.

Alakarppaus. Alakarppaus tarkoittaa erittäin vähän hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion noudattamista. Kuinka paljon vähän sitten on? Joillekin 20 grammaa hiilihydraatteja on riittävän vähän, jotta ruokavalio olisi alakarppausta — joku toinen voi sallia jopa 100 grammaa hiilareita.

Glykeeminen indeksi. Glykeeminen indeksi kuvaa hiilihydraattien imeytymisen aikaansaamaa verensokerin muutosta. Korkea GI paljastaa verensokerin nousevan nopeasti, alhainen GI tarkoittaa hiilareiden imeytyvän hitaasti ja tasaisesti elimistöön.

Hyväkarppaus. Hyväkarppaus tarkoittaa ruokavaliota, jossa suositaan ns. hyviä, hitaita hiilihydraatteja. Käytännössä hyväkarppaus sulkee ruokavaliosta esimerkiksi sokerin, perunan ja maissin. Usein hyväkarppaus sallii täysjyväviljat, mutta välttää puhdistettuja valkoisia viljoja. Myös hyväkarppaus sisältää yleensä hiilihydraatteja virallisia ruokavaliosuosituksia vähemmän.

Karppaus. Karppaus tarkoittaa huomion kiinnittämistä ruokavalion sisältämien hiilihydraattien (engl. puhek. carb) määrään ja laatuun.

Karppi, karppaaja. Karppi ja karppaaja oat henkilöitä, jotka karppaavat.

VHH. Lyhenne vhh tarkoittaa verkon ravitsemuskeskusteluissa ja karppaajasivustoilla vähähiilihydraattista.

Ketoosi. Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, johon päädytään paaston vai vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla. Ketoosissa näläntunne vähenee, ja elimistö polttaa runsaasti kertyneitä rasvavarastoja. Siksi ketoosidieetti on suosittu tapa pudottaa painoa nopeasti.

Dukanin dieetti. Dukanin dieetti on yksi viime vuosien suosituimmista karppausmuodoista. Dukanin dieetti alkaa lähes täysin proteiinipitoisella ruokavaliolla, johon vähitellen otetaan mukaan myös hiilihydraatteja.

Atkinsin dieetti. Atkinsin dieetti on ensimmäinen tunnetuksi tullut vähähiilihydraattinen ruokavalio. Atkinsin dieetin alkuvaiheessa noudatetaan ketoosiin johtavaa erittäin vähähiilarista ruokavaliota, johon vähitellen lisätään hiukan hiilareita.

South Beach -dieetti. South Beach dieetti on kolmas laajalti tunnettu karppausmuoto. South Beach kiinnittää erityistä huomiota glykeemiseen indeksiin.

Valokuvassa kurkkua, tomaattia, paprikaa ja kananmuna.

Salaatti sopii myös karppaajalle.

Pellinki-dieetti. Pellinki-dieetti on Antti Heikkilän kehittämä vhh-ruokavalio, joka pohjautuu Atkinsin dieettiin. Atkinsista se eroaa mm. siinä, että dieetin alkuvaiheessa ei pyritä ketoosiin.

Kevytkarppaus. Kevytkarppaus tarkoittaa ruokavaliota, joka sisältää vähän mutta hyvälaatuisia alhaisen glykeemisen indeksin hiilareita. Ruotsissa suositun dieetin hiilarimäärä on rajattu 20 prosenttiin päivän energiansaannista.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!