Tee laihtumissuunnitelma uudenvuodenlupauksen sijaan!

Kymmenet, kenties sadat miljoonat ihmiset ympäri maailman antavat itselleen uudenvuodenlupauksia. Yksi haluaa lopettaa tupakoinnin, toinen vähentää alkoholinkäyttöä, kolmas haluaa laihduttaa.

Epämääräinen päätös – “haluan laihtua tänä vuonna” – johtaa vain harvoin toivottuun tulokseen. Jos sinulla ei ole täsmällistä tavoitetta, on sinun vaikea seurata tavoitteen täyttymistä.

Vielä vaikeampaa sinun on tehdä suunnitelma epämääräisen tavoitteen täyttämiseksi.

Siksi ehdotankin, että et tee tänä vuonna uudenvuodenlupausta.

Tee sen sijaan täsmällinen päätös tavoitteestasi ja suunnitelma siitä, kuinka pääset tavoitteeseen.

Päätä laihduttaa viis kiloa maaliskuun loppuun mennessä. Tai kymmenen kiloa juhannukseen mennessä. Jos liikakiloja on kertynyt reippaasti, päätä pudottaa kaksikymmentä kiloa vuoden loppuun mennessä.

Nämä päätökset ovat riittävän täsmällisiä, että voit tehdä suunnitelman tavoitteen toteuttamiseksi.

Palautat vain mieleesi, että yksi kilo vyötäröllä on 7000 kcal energiaa.

Silloin viisi kiloa tarkoittaa 35 000 kcal energiavajetta. Kymmenen kiloa on 70 000 kcal energiavaje, ja 20 kiloa vastaa peräti 140 000 kcal energiavajetta.

Nyt sinulla on selvä tavoite: tiedät tarkoin, kuinka suuri energiavajaus sinun on saatava aikaan. Olet myös päättänyt, kuinka monen kuukauden aikana tämä tapahtuu.

Sinun on enää jaettava kalorimäärä kuukausien tai viikkojen määrällä, niin käsissäsi on avain uusiin hoikkiin mittoihisi: selvä tavoite selviksi välietapeiksi jaettuna.

Sen jälkeen sinun on päätettävä, kuinka saat aikaan kalorivajeen: minkälaisia muutoksia tarvitset ruokavalioosi ja kuinka paljon sinun on lisättävä viikottaista liikuntaa.

Viiden kilon pudottaminen viiden kuukauden aikana vaatii loppujen lopuksi vain pieniä muutoksia. Tavoitteesi toteutuu, kun syöt joka päivä 200 kcal kulutustasi vähemmän.

Kaksisataa kilokaloria ei ole paljoa. Sen verran saat yhdestä suklaapatukasta, oluttuopista tai siideristä. Todennäköisesti myös sinun ruokavaliossasi on näitä “tarpeettomia” kaloreita, joista luopuminen onnistuu helposti.

Nipistä kalorit sieltä, mistä ne helpoimmin putoavat.

Usein ruokavalion muuttaminen on helpoin tapa. Aivan kuten kilot ovat kertyneet vähitellen, ne lähtevät vähitellen myös pienien muutoksien avulla.

Se onnistuu myös sinulta!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!