Valitse sinulle sopivin dieetti, jos haluat laihtua

Ihmiset laihtuvat eri tavoilla. Mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi hänen ystävällään. Sen vuoksi naistenlehdet, kirjakaupat ja internet ovat täynnä laihdutusvinkkejä.

Välillä laihduttaminen ja painonhallinta vaikuttavat uskonasialta. Osa laihduttajista vannoo vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen, osa perinteisten ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon. Jotkut käyttävät laihdutusvalmisteita pyrkiessään ketoosiin, toiset täydentävät dieettiä tehokkaalla liikunnalla.

Todennäköisesti sinäkin olet tutustunut jo useisiin eri dieetteihin, jotka eivät ole toimineet sinun kohdallasi. Painonhallinnan kompastuskohdat riipuuvat näet esimerkiksi:

  • luonteestasi
  • allergioistasi
  • ruokamieltymyksistäsi
  • terveydentilastasi.

Kenties dieetit ovat epäonnistuneet siksi, että mässäilyyn repsahdettuasi et ole enää halunnut jatkaa dieettiä. Tai kenties kala-allergiasi tekee Okinawan dieetin mahdottomaksi noudattaa. Ehkä haluat jatkaa kasvissyöntiä, jolloin sinun on turha haaveilla Dukanin dieetistä.

Ihmiset tarvitsevat erilaisia dieettejä

Siksi on selvää, että eri ihmiset tarvitsevat erilaisia dieettejä saavuttaakseen ihannepainonsa.

Osa laihduttajista kaipaa ehdottomia sääntöjä: “Älä syö hiilihydraatteja.” Toisista tiukat ohjeet tuntuvat mahdottomilta noudattaa, ja he saattavat todennäköisemmin onnistua joustavalla dieetillä.

Useimmat ravitsemusasiantuntijat pitävät tasapainoista, kasvispainotteista ruokavaliota terveydelle parhaana. Se auttaa myös tavoitepainon saavuttamisessa, jos et hukuta kasviksia kermaan ja rasvaan.

Muista myös nauttia aterioistasi!

Minulle ruoka ei ole pelkkä energianlähde.

Itse en kykenisi noudattamaan ruokavaliota, joka kieltäisi minulta herkuttelun ja vaihtelun.

En pidä yksitoikkoisuudesta sen paremmin työelämässä kuin lautasellani: haluan vaihtelua, uusia elämyksiä ja kokemuksia. Sen vuoksi syön kasvispainotteista ruokaa, mutta sallin itselleni kalaa, lihaa, juustoa ja äyriäisiä kohtuudella.

Suurin muutos ruokavaliossani tapahtui lounasaikaan: yritän välttää seisovan pöydän lounaspaikkoja ja valitsen niiden sijaan a la carte -annoksia tai salaatteja tarjoavan lounaspaikan.

Työpäivän kuluessa syön lisäksi hedelmiä, jotta en sortuisi kotimatkalla ostamaan suklaapatukkaa tai hampurilaisateriaa.

Niin kauan kun noudatan näitä periaatteita, painoni putoaa. Jo kaksikin buffet-lounasta viikossa näyttää kääntävän painoni taas noususuuntaan.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!