Painoindeksi kertoo, oletko ylipainoinen

Pelkkä kilomäärä ei kerro kovin paljoa siitä, oletko yli- tai alipainoinen. Kun paino suhteutetaan pituuteen, päästään jo käyttökelpoiseen lukuun.

Monien tuntema painoindeksi (BMI) puolestaan saadaan jakamalla paino (kilogrammoina) pituuden (metreinä) neliöllä.

Esimerkiksi 75 kiloa painavan 183 senttiä pitkän miehen painoindeksi saadaan laskutoimituksella 75/1,83² = 22,40.

Tämä suhdeluku kertoo jo varsin hyvin, oletko ihannepainoinen, alipainoinen vai liikalihava. Samat painoindeksin ohjearvot koskevat sekä miehiä että naisia.

Painoindeksi kertoo, onko syytä huolestua painosta.
Painoindeksi kertoo, onko syytä säikähtää. Kuva (c) Ambro.
  • alle 18,5 : paino on ihanteellista alhaisempi
  • 18,5-24,9: normaalipainoinen
  • 25-29,9: ylipainoinen
  • 30-34,9: merkittävän lihava
  • 35-39,9: vaikea lihavuus
  • yli 40: sairaalloinen lihavuus.

Painoindeksi on yksinkertainen ja antaa varsin selkeän mittarin sille, onko laihduttaminen terveydellisistä syistä perusteltua.  Painoindeksin luvut kertovat myös riskistä sairastua sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin, nivelsairauksiin, aineenvaihduntasairauksiin ja esimerkiksi uniapneaan.

  • 18,5-24,9: ei riskiä
  • 25-29: lievästi suurentunut sairastumisvaara
  • 30-34: suurentunut sairastumisvaara
  • 35-39: selvästi suurentunut sairastumisvaara
  • yli 40: erittäin selvästi suurentunut sairastumisvaara

Pelkän painoindeksiin tuijottamisen lisäksi kannattaa ottaa huomioon myös vyötärön ympärys, sillä keskivartalolihavuus on huomattava terveysriski. Painoindeksi taas ei ota huomioon sitä, missä osassa vartaloasi ylimääräinen rasva piilee.

LUE LISÄÄ!  Keskivartalon lihavuus on terveydelle haitallisinta

Painoindeksin avulla voit laskea myös tavoitepainosi


Jos koulun matematiikan opit ovat vielä muistissasi, osaat varmasti ratkaista kaavan avulla myös tavoitepainosi.

Näytetään laskelma kuitenkin tässäkin vielä varmuuden vuoksi. Tavoitepainon saat kertomalla pituuden neliön tavoitteenasi olevalla painoindeksillä.

Jos pituutesi on vaikkapa 170 cm ja tavoittelet painoindeksiä 23, saat tavoitepainon laskemalla 23 * 1,7 * 1,7 = 64.4. Sinun pitäisi siis painaa 64,4 kiloa, jotta painoindeksisi olisi mukavasti normaalipainoisen alueella.

Vaihtoehto perinteiselle: uusi painoindeksi

Brittiprofessori Nick Trefethenin mukaan perinteinen, lähes kaksisataa vuotta sitten kehitetty painoindeksi johtaa harhaan sekä pitkiä että lyhyitä ihmisiä.

Hänen mukaansa pituuden neliö on liian suuri luku lyhyille ihmisille ja liian pieni pitkien ihmisten painon arvioimiseen. Siksi perinteinen painoindeksi saa pitkät pitämään itseään liian lihavana. Vastaavasti lyhyet voivat pitää itseään todellista hoikempana.

Siksi Trefethen esittää kaavaksi:

1,3 x paino (kg) / pituus (m) ^2,5

Tällä kaavalla alun esimerkkimies (75 kg, 183 cm) saisi painoindeksiksi:

1,3 * 75 / 1,83^(2,5) = 21,5.

Kerroin 1,3 on valittu siten, että keskipituisen painoindeksi on suunnilleen aikaisemman suuruinen. Kaavan antamaa lukua tulkitaan aivan samalla tavalla kuin perinteistä painoindeksiä.

LUE LISÄÄ!  Ketoosidieetti laihduttaa vauhdilla – lue täältä vinkit!

Älä unohda vyötärönmittaa

Älä kuitenkaan tuijota orjallisesti pelkkää painoindeksiä. Painoindeksin lisäksi on erittäin tärkeää kiinnittää huomioa vyötärön ympärysmittaan.

Vyötärön ympärysmitta nimittäin paljastaa vatsaa peittävän rasvakerroksen paksuuden. Se on erittäin merkittävä sepelvaltimotaudin ja aikuisiän diabeteksen riskitekijä.

Mittaa vyötärösi vatsan ympäriltä — älä kuitenkaan vedä vatsaa sisään. Miesten vyötärönmitan tulisi olla alle 100 senttiä. Naisten tavoitteena on alle 87 sentin vyötärö. Vielä tarkemman arvion saat, kun jaat vyötärönympäryksen pituudella: tämän suhdeluvun tulisi olla 0,4 ja 0,5 välillä.

Pidä siis tavoitteenasi normaalipainoa ja terveellistä vyötärönmittaa!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *