Ruokavalio kesäkuntoon yksinkertaisin keinoin!

Painonhallinta onnistuu parhaiten, kun ruokavaliosi on kunnossa ja sisältää kaikkia ravintoaineryhmiä. Hyvät hiilarit, riittävät proteiinit ja oikeat rasvat auttavat sinua tavoitteessasi!

Tasapainoinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, riittävästi proteiinia ja kohtuudella hyviä rasvoja. Silloin et näe nälkää, ja painosi putoaa mukavan vauhdikkaasti.

Kasvikset tuovat hyviä hiilareita

Terveellinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia. Silloin saat luonnollisesti paljon hyviä hiilareita, jotka imeytyvät ruuansulatukseen hitaasti.

Hiilaritietoiset kiinnittävät erityistä huomiota viljatuotteisiin, perunaan ja riisiin. Kun ostat leipää, valitse mieluiten rukiista. Pastahyllystä on hyvä nostaa ostoskoriin täysjyväpastaa.

Aterialla kannattaa myös välttää perunoiden kasaamista lautaselle: kaksi perunaa riittää mainiosti laihduttajan aterialle!

Perinteinen lautasmalli on hyvä pitää nykyäänkin mielessä. Kun kasaat lautasellesi puolet kasviksia, saat niitä varmasti riittävästi. Samalla lautasmalli rajaa hiilareiden (perunan) ja proteiinin (liha) määrän kohtuuliseksi — kunhan maltat syödä vain yhden lautasen.

Liha pitää pitkään kylläisenä

Laihduttajan kannalta proteiinia sisältävä liha on erityisen tarpeellista — se nimittäin pitää sinut kylläisenä kaikkein pisimpään.

Samalla proteiini auttaa sinua säilyttämään lihaksesi myös laihduttaessasi. Jos et saa tarpeeksi proteiinia, alkaa laihdutuskuuri viedä läskien sijaan lihaksia.

Siksi jokaisella aterialla tulisi syödä hiukan proteiinia: kalaa, kanaa tai vähärasvaista lihaa. Kasvissyöjän proteiinilähteeksi sopivat soija, muut pavut ja maitotuotteet.

Valokuvassa kasvispainotteinen salaatti.

Hyvät rasvat ovat tarpeellisia myös laihduttajalle

Vähähiilarisessa ruokavaliossa hiilarit korvataan rasvalla. Myös perinteiset ravitsemussuositukset sisältävät rasvaa. Kuitenkin eläinrasvojen sijaan suositellaan hyviä kasvisrasvoja. Hyviä kasvisrasvoja saat esimerkiksi oliiviöljystä sekä monista siemenistä ja pähkinöistä.

Eläinkunnan tuotteista erityisesti kalan sisältämät rasvat sisältävät runsaasti elimistösi tarvitsemia rasvahappoja.

Monivitamiinit ja kalaöljy tueksi

Jos karsit ruokavaliotasi voimakkaasti, et kenties saa ruoasta kaikkia elimistösi tarvitsemia ravinteita.

Silloin on hyvä täydentää ruokavaliota sopivilla ravintolisillä. Esimerkiksi apteekista saatavat monivitamiinit ja kalarasvoja sisältävät Omega-3-valmisteet sopivat mainiosti myös laihduttajan ruokavaliota täydentämään.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!