5-2-dieetti on vuoden suosituin uutuusdieetti!

Dieetit vaihtelevat muodin mukaan – ja tänä vuonna ykkössuosikiksi on selvästi nousemassa kahden päivän dieetti. Se tunnetaan myös numerokoodina 5:2 -dieetti tai 5-2-dieetti.

Nainen omena kädessä.
5-2-dieetin perusideahan on yksinkertainen:

  • 5 päivänä viikossa syöt normaalisti
  • 2 päivänä viikossa noudatat erittäin niukkanergistä ruokavaliota.

Käytännössä kahden päivän dieetti tarkoittaa kahden päivän paastoa, jolloin energiansaanti rajataan noin 500-600 kilokaloriin.

Asiantuntijat antavat varovaisen hyväksyntänsä

Ainakin tällä hetkellä myös asiantuntijat näyttävät puoltavan 5-2-dieettiä: iltapäivälehtien haastattelevat terveystieteiden professorit pitävät osittaista paastoa tehokkaana painonhallinnan muotona, jolla tuskin on kielteisiä terveysvaikutuksia.

Suurin 5-2-dieettiin kohdistettu epäilys liittyykin arveluun, että monet eivät kykene viitenä “normaalin” ruokavalion päivänä pysymään kohtuudessa.

Jos kaksi paastopäivää otetaan takaisin ahmimalla seuraavina päivinä tavallista enemmän, ei energiavajetta pääse syntymään. Silloin laihtuminenkin jää pelkäksi haaveeksi.

Tässä monet haksahtavatkin pahasti. Iltapäivälehdet ehtivätkin nopeasti riemuita: dieetti, jossa saa mässäillä ja syödä “mitä tahansa” viitenä päivän viikossa.

Tämä ei tietenkään pidä paikkansa. Viitenä päivänä saat syödä normaalisti ja kohtuudella – eli oman kulutuksesi mukaan. Vain silloin viikon sisällä saat aikaan energiavajeen, jonka ansiosta 5:2-dieetti laihduttaa.

Paastopäivän aamu on vaikein

Monet 5-2-dieettiä kokeilleet ovat havainneet, että paastopäivän aamupäivä ja lounasaika ovat dieetin vaikein hetki. Tämä saattaa johtua pitkään jatkuneista virheellisistä ruokailutottumuksista, joista on vaikea päästä hetkessä eroon.

Tästä huolimatta myös monet suomalaiset ovat keränneet jo myönteisiä kokemuksia 5-2-dieetistä: vihdoinkin armelias ja salliva dieetti, jonka avulla painonpudotus kaikenlisäksi näyttää onnistuvan paremmin kuin perinteisillä dieeteillä.

Olisiko 5-2-dieetistä karppauksen seuraajaksi?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!