ENE eli erittäin niukkaenerginen dieetti laihduttaa nopeasti

Jos painoindeksisi on yli 30, auttaa erittäin niukkanerginen ENE-dieetti laihtumaan nopeasti. Erittäin niukkanerginen dieetti rajaa päivän kalorimäärän 600-800 kaloriin. Silloin laihdut nopeasti.

Laihtuminen perustuu aina elimistön kaloritasapainoon. Laihtuminen edellyttää, että elimistösi kuluttaa energiaa enemmän kuin mitä saat ruuasta. Silloin elimistösi kuluttaa liikakiloiksi kertynyttä rasvaa.

Pussikeittodieetti – helppo ENE

Kaupoista saa monen tunnetun laihdutustuotteiden valmistajan niukkanergisiä keittoja, pirtelöitä ja vanukkaita. Kun päivän ateriat korvaa pakkauksen ohjeen mukaan 5-6 ateriankorvikkeella, jää energiansaanti ENE-dieetin lukemiin.

Erittäin niukkanenerginen ENE-dieetti on helpointa toteuttaa käyttämällä apuna erilaisia ateriankorvikkeita. Ateriankorvikkeet sisältävät elimistön tarvitsemat tarpeelliset ravintoaineet ilman turhaa energiaa.

Kahta, kolmea viikkoa pidempään ruokavaliota ei yleensä pidä rakentaa ateriankorvikkeiden varaan.

ENE-dieetin aikana kaikki ateriat korvataan ateriankorvikkeilla. Näiden lisäksi päivän mittaan pitää juoda 1,5 – 2 litraa energiaa sisältämättömiä juomia — lähinnä raikasta vettä.

Näiden lisäksi voit syödä hiukan vähäkalorisia kasviksia, esimerkiksi omenoita ja porkkanoita. Silloin saat myös vähän kuituja ja purtavaa, eikä dieetti ole pelkkää pikaista pirtelöiden juomista.

Tietysti oman niukkanergisen dieetin voi rakentaa myös kotikonstein. Tavalliset ruokakaupan pussikeitot, tonnikalat, pavut ja rahkat sisältävät suhteellisen vähän energiaa.

Kun luet tarkasti pakkauksen tiedot kalorimääristä, voit rakentaa myös ruokakaupan tarpeista oman 600-800 kcal dieettisi. Silloin sinun täytyy tietysti huolehtia itse hivenaineiden ja vitamiinien riittävästä saannista.

ENE laihduttaa nopeasti

Erittäin niukkaenerginen ENE perustuu ateriankorvikkeisiin.

Yhden kilon laihtuminen vaatii noin 7000 kcal energiavajeen. Siten laihdut niukkanegisellä dieetillä todennköisesti 1,5-2,5 kiloa viikossa.

Tämän vuoksi ENE auttaa laihduttajaa pitämään motivaation korkealla: kun tulokset näkyvät nopeasti vyötäröllä, on dieettiä mukava jatkaa.

Tämä tietysti edellyttää sitä, että ateriankorvikkeet maistuvat. Onneksi eri valmistajien tuotteiden makuerot ovat suuria. Kokeilemalla löydät varmasti omia makunystyröitäsi eniten miellyttävät ateriavalmisteet — tai ainakin vähiten jauholta maistuvat.

Kenelle ENE sopii?

ENE-dieettiä ei yleensä suositella kuin selvästi ylipainoisille. Eräänlaisena rajana pidetään noin 30 tienoilla olevaa painoindeksiä. Näin korkea ylipaino on jo selvä terveydellinen riskitekijä, ja silloin myös tavallista tehokkaammat laihdutusmenetelmät ovat perusteltuja.

Jos olet raskaana, sairastat jotain vaikeaa sairautta, ykköstyypin diabetestä tai syömishäiriötä, sinun ei missään nimessä pidä aloittaa ENE-dieettiä. Sitä ei suositella myöskään alle 18-vuotiaille tai painoindeksiltään alle 30 oleville, lievästi ylipainoisille.

ENE-dieetin vaihtoehdot

Perinteiselle yksin puserretulle pussikeittodieetille on nykyään tarjolla useita vaihtoehtoja.

Esimerkiksi Cambridge-dieetti yhdistää erittäin niukkanergisen dieetin ja ateriavalmisteet henkilökohtaiseen valmennukseen. Valmennus on kohtuuhintaista, mutta ateriankorvikkeet tulevat perinteistä nutraamista kalliimmaksi.

Vuoden 2013 suosikkidieetti eli myös kahden päivän paastona tunnettu 5:2-dieetti taas yhdistää kaksi ene-päivää viikossa viiteen normaaliin päivään. Näin kalorivaje muodostuu kuukauden mittaan kohtuulliseksi, ja painon pitäisi pudota ilman pitkää ene-kuuria.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!