Hyväkarppaus sopii kaikille

Hyväkarppaus tarkoittaa ruokavaliota, jossa suositaan ns. hyviä, hitaita hiilihydraatteja. Käytännössä hyväkarppaus sulkee ruokavaliosta esimerkiksi sokerin, perunan ja maissin.

Karppausta on montaa sorttia. Niinsanotut alakarppaajat noudattavat kaikkien hiilareiden suhteen tiukkaa linjaa.

Sen rinnalla on myös sallivampia karppauksen muotoja kuten hyväkarppaus, joka lähestyy perinteisiä ravitsemussuosituksia. Toisaalta kasvissyöjän vhh jättää myös lihat pois ruokavaliosta.

Hyväkarppaus on houkutteleva vaihtoehto

Hyväkarppaus eli ns. hyvähiilarisen ruokavalion noudattaminen sallii täysjyväviljat, mutta välttää puhdistettuja valkoisia viljoja.

Tästä huolimatta hiilareiden kokonaismäärä jää hyväkarppaajalla tavanomaisia suosituksia vähäisemmäksi.

Tavallista sallivampi karppaus tuntuukin nykyään monesta houkuttelevalta vaihtoehdolta. Hyväkarppaus antaa riittävästi vapautta nauttia vaikkapa ruisleivän herkullisesta mausta, vaikka hyväkarppaaja luopuukin sokerista ja leivoksista.

Hyvät ja huonot hiilarit

Mitä ne hyvät ja huonot hiilarit sitten ovat?

Hyväkarppaajien mukaan valkoiset vehnäjauhot, riisit, peruna, maissi ja sokerit ovat huonoja hiilareita, joissa on vain vähän ravinteita mutta paljon energiaa.

Huonot hiilarit hajoavat ruuansulatuksessa nopeasti vapauttaen vereen glukoosia. Toisin sanoen huonot hiilarit nostavat nopeasti verensokeria. Kuitenkin niiden vaikutus on vain lyhytaikaista: huonot hiilarit eivät pidä nälkää pitkään.

Sen sijaan tumma riisi, kasvikset ja ruisleipä ovat hyviä hiilareita. Ne nostavat verensokeria hitaasti ja pitävät nälkää pitkään.

100 grammaa hiilareita päivässä

Lisäksi hyvät hitaat hiilarit sisältävät runsaasti kuituja ja ravintoaineita. Sen vuoksi hyväkarppaus sallii hitaat hiilarit.

Hyvähiilarinen ruokavalio sallii jopa 100 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa. Siten hyvähiilarista ruokavalio noudattava voi syödä varsin vapaasti erilaisia kasviksia, palkokasveja ja hedelmiä.

Oikeastaan hyvähiilarinen dieetti ja kasvissyöjän vähähiilihydraattinen ruokavalio ovatkin melko lähellä toisiaan. Kasvissyöjän vhh nimittäin sekin sisältää tiukkaa alakarppausta enemmän hiilareita ja painottaa hyvien hiilareiden tärkeyttä.

Myöhäiskesän herkut sopivat mainiosti hyväkarppaajan ruokavalioon.

Koska hyvähiilarinen dieetti sisältää tiukkaa vhh-dieettejä enemmän hiilareista peräisin olevaa energiaa, voi rasvan ja proteiinin määrää vähentää vhh-dieettiin verrattuna. Silloin terveysasiantuntijankaan ei tarvitse kauhistua noudatetusta ruokavaliosta.

GI-dieetti ja Sonoma ovat hyvähiilarisia dieettejä

GI-dieetti lienee Suomessa tunnetuin hyvähiilarinen dieetti. Lyhenne GI tarkoittaa glykeemistä indeksiä, joka paljastaa hiilihydraatin imeytymisnopeuden.

Glykeeminen indeksi antaa selkeän tavan noudattaa hyvähiilarista dieettiä. Eri elintarvikkeiden glykeemiset indeksit nimittäin löytää helposti netistä tai GI-dieettiä käsittelevistä kirjoista.

Sonoman ruokavalio on Suomessa selvästi GI:tä vähemmän tunnettu. Sonoma-dieetti noudattelee pitkälti välimerellistä ruokavaliota. Sellaisena se sisältää runsaasti hyviä hiilareita, hyvää oliviiviöljyä ja vähän lihaa. Siten Sonoman dieetti sopii mainiosti myös perinteisten ravitsemusoppien kannattajille.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!