Sairaaladieetti – erittäin vähähiilarinen pikadieetti

Sairaaladieetti leviää verkossa monina eri versioina. Kyse on ympäri maailman huomiota herättäneestä kahden viikon mittaisesta tehodieetistä.

Sairaaladieetti on nykyään entistäkin kiinnostavampi: kyse on erittäin vähän hiilareita sisältävästä dieetistä, joka muistuttaa monen vähähiilihydraattisen ruokavalion alussa olevaa erittäin proteiinipitoista alkua. Jos sairaaladieetti tuntuu sinusta houkuttelevalta, saattaa myös Atkinsin dieetti tai Dukanin dieetti olla sinulle sopiva pidemmän aikavälin ratkaisu.

Noudata sairaaladieetin ohjeita täsmällisesti

Sairaaladieetin ohjeissa korostataan yleensä sitä, että dieetin ohjetta täytyy noudattaa orjallisen tarkasti. Ohjeiden mukaan dieetti epäonnistuu, jos syöt mitään dieetin salliman ruokalistan ulkopuolelta.

Käytännössä tämä tekee tietysti dieetin toteuttamisesta kotioloissa helppoa, koska sinun ei tarvitse kuluttaa kahden viikon aikana aikaa ruokalistan tai ostosten hankkimiseen. Sen sijaan työssäkäyvän täytyy varautua dieettiin ottamalla töihin eväät mukaan: sairaaladieetin lounaat kuuluvat nimittäin vain harvan lounasravintolan listalle.

Tilannetta helpottaa hiukan se, että dieettiohjeiden mukaan lounaan ja päivällisen voi vaihtaa keskenään. Naudanlihapihvi ja salaatti ovat nimittäin jo kohtuullisen helposti lounaspaikoista saatavia ruokia.

coffee-563797_640

Sairaaladieetin viikko

  • 1. päivä. Aamiaiseksi kupillinen mustaa kahvia sokeripalan kera. Lounaaksi kaksi keitettyä kananmunaa, keitettyä pinaattia ha yksi tomaatti. Päivälliseksi iso ilman rasvaa paistettu naudanlihapihvi vihreän salaatin kanssa. Salaattikastikkeeksi sitruunamehua ja tilkka hyvää öljyä.
  • 2. päivä. Aamiaiseksi kuppi mustaa kahvia sokeripalan kanssa. Lounaalle naudanlihapihvi vihreän salaatin kanssa, jälkiruoaksi tuore hedelmä — ei kuitenkaan banaania. Päivälliseksi sentin paksuinen siivu kinkkua ja puolitoista desilitraa maustamatonta ja makeuttamatonta jugurttia.
  • 3. päivä. Aamiaiseksi kuppi mustaa kahvia sokeripalan kanssa. Lisäksi siivu paahtoleipää ilman levitettä tai muita päällysteitä. Lounaaksi keitettyä pinaattia, tomaatti ja hedelmä. Päivälliseksi siivu kinkkua, kaksi keitettyä kananmunaa ja vihreää salaattia.
  • 4. päivä. Aamiaiseksi jälleen kerran kuppi mustaa kahvia sokeripalan kanssa, lisäksi pala paahtoleipää ilman levitettä. Lounaaksi purkillinen raejuustoa, yksi porkkana ja yksi kananmuna. Päivälliseksi puolitoista desilitraa maustamatonta jugurttia ja purkillinen sokeroimatonta hedelmäsalaattia mehussa.
  • 5. päivä. Tällä kertaa aamiaiseksi pelkkä raastettu porkkana sitruunamehulla maustettuna. Lounaaksi ainakin 300 grammaa vähärasvaista kalaa, joka on paistettu öljytilkassa. Lisukkeeksi leipäpala. Päivälliseksi iso naudanlihapihvi, keitettyä parsakaalia ja vihreää salaattia.
  • 6. päivä. Aamiaiseksi jälleen kuppi mustaa kahvia sokerilla, pala paahtoleipää ilman levitettä. Lounaalla grillattua broileria ilman nahkaa. Lisukkeeksi vihreää salaattia sitruunamehulla ja öljytilkaklla. Päivälliseksi kaksi keitettyä kananmunaa porkkanan kera.
  • 7. päivä. Aamiaiseksi kupillinen teetä, lounaaksi grillattua lihaa oman valinnan mukaan. Illallinen jää tänään väliin — saat toki juoda paljon vettä.

Toinen samanlainen viikko

Jos sairaaladieetin ensimmäinen viikko tuntui yksitoikkoiselta, saattaa sen toinen viikko tuntua lähes sietämättömältä. Toisen viikon ruokalista on nimittäin täsmälleen sama kuin ensimmäisenkin dieettiviikon ruokalista.

Sairaaladieetti muistuttaa siis melkoisesti Atkinsin induktiota tai Dukanin hyökkäystä: dieetti perustuu lähes yksinomaan proteiiniin (lihaa, kalaa, kananmunia), vihreään salaattiin ja muihin kasviksiin.

Kyse ei siis missään nimessä ole tasapainoisesta ruokavaliosta, jota kannattaisi noudattaa kahta viikkoa pidempään. Usein dieettiä ei edes suositella toteutettavaksi kuin kerran vuodesssa.

Oletko kokeillut sairaaladieettiä? Pystyitkö noudattamaan dieettiä kaksi viikkoa? Putosiko painosi toivotulla tavalla?

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!