Pelkkä painoindeksi ei kerro koko totuutta ylipainon haitallisuudesta, sillä vartaloon kertynyt rasva ei ole kaikkialla yhtä haitallista. Koska keskivartalon lihavuus on haitallisinta, kannattaa kiinnittää huomiota myös vyötärön ympärysmittaan.
Eri vartalotyyppejä kutsutaan usein kuvaavilla nimillä: omenalihavuus on vaarallisempaa kuin päärynälihavuus. Omenalihavuudessa rasva on kertynyt vyötärölle ja vatsan seudulle. Päärynälihavuus puolestaan on reisiin ja lantiolle kertynyttä rasvaa.
Varsinkin miehille rasva kertyy vyötärölle. Se altistaa miehet metaboliselle oireyhtymälle, joka altistaa sekä sepelvaltimotaudille että aikuisiän diabetekselle. Tämän vuoksi laihduttaminen on erittäin suositeltavaa, jos vatsanympäryksesi on päässyt viime vuosina kasvamaan.
Vyötärön ympärysmitta otetaan noin 2 senttiä navan yläpuolelta uloshengityksen jälkeen. Tällöin vatsaa ei pidä sen enempää vetää sisään kuin pullistaa.
Miehen vyötärön ympäryksen tulisi olla alle 90 cm. Naisten vyötärön mitan tulisi olla alle 80 cm. Jos mitta ylittyy kymmenellä sentillä, sairastumisen riski alkaa kasvaa. Veren rasva- ja sokeriarvot ovat vaarassa muodostua epänormaaliksi. Samalla verenpainetaudin riski kasvaa.
Mittanauha kertoo varsin luotettavasti, onko sinun jo terveydellisistä syistä tarpeen ryhtyä laihduttamaan. Onneksi vatsanseudun lihavuus on kaikkein helpoimmin pois laihdutettavissa — siten voit erittäin helposti pienentää sairastumisriskiä!
Jo varsin kohtuullinen painonpudotus alentaa sairastumisriskiä merkittävästi. Ylipainoisen ei tarvitse pyrkiä ihannemittoihin, sillä jo muutaman prosentin pudotus painossa parantaa terveydentilaa selvästi.
5-10 % laihduttaminen alkuperäisestä ylipainoisesta tilasta pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä huomattavasti. Ylipainoisen kannattaakin ajatella laihduttamistaan mieluummin prosentteina kuin kiloina — prosentit kertovat kiloja paremmin, kuinka merkittävästä laihtumisesta oikein onkaan kyse.
Lue lisää painoindeksistä ja sen tulkinnasta!