Kolme pikadieettiä — plussat ja miinukset

Kesän alla moni kiinnostuu pikadieeteistä: pyöristynyt keskivartalo pitäisi saada mahdollisimman nopeasti rantakuntoon. Mutta mihin pikadieetit oikein pystyvät?

Pikadieetti on vähäkalorinen ja lyhyt dieetti

Netin keskustelpalstojen ja naistenlehtien suosittelemat pikadieetit kestävät yleensä muutamasta päivästä viikkoon. Tällainen dieetti sisältää yleensä erittäin vähän kaloreita, vähän proteiineja ja hiilihydraatteja ja runsaasti kasviksia. Esimerkiksi lentoemäntädieetti ja kaalikeittodieetti ovat tyypillisiä pikadieettejä.

Koska pikadieetti on tyypillisesti ravitsemuksellisesti epätyydyttävä, eivät ne ole pitemmän päälle hyväksi sen paremmin terveydelle kuin ulkonäölle.

Pikadieetit saavat kuitenkin usein painon putoamaan nopeasti. Valitettavasti nopean laihtumisen kääntöpuolena on usein yhtä nopea kilojen paluu.

Kaalikeitolla rantakuntoon

Pikadieettien joukossa seitsemän päivän kestoinen kaalikeittodieetti on varmasti lähestulkoon legendaarisessa asemassa. Rajattomasti kaalikeittoa sisältävä dieetti tuli Suomessa tunnetuksi jo vuosikymmeniä sitten, ja monet ovatkin onnistuneet pudottamaan sen avulla runsaasti ylimääräisiä kiloja.

Dieetti ei sovellu herkkusuille. Dieetin runko muodostuu kaalikeitosta, jota saa syödä niin paljon kuin haluaa. Useimmat kaalikeittodieetin läpikäyneet kertovat, että parin päivän jälkeen kaalikeittoa ei juuri tee mieli syödä. Tämän ansiosta laihtuminen on lähes väistämätöntä.

Kaalikeittodieetin aikaansaama laihtuminen on väliaikaista. Kilot poistuvat, mutta kyse on vain veden poistumisesta kehosta. Kuitenkin kaalikeiton — tai minkä tahansa kevyen kasviskeiton — ottaminen osaksi monipuolista ruokavaliota on varmasti hyvä ajatus ja auttaa laihtumaan hitaasti.

Hoikaksi mehun avulla

Erilaisia mehupaastoja mainostetaan paitsi keinona laihtua, myös mehupaaston oletetun puhdistavan vaikutuksen vuoksi. Mehudieetti sisältää yksinomaan vihanneksista ja hedelmistä tehtyjä mehuja.

Valokuvassa mehudieettiä noudattava nuori nainen.

Mehudieetti on tyypillinen pikadieetti.

Yleensä dieetti kestää muutamasta päivästä viikkoon ja on siten tyypillinen pikadieetti: vähäkalorinen ja voimakkaasti ruokavaliota rajaava.

Mehupaaston puhdistava vaikutus on kuitenkin myytti: sille ei ole minkäänlaisia biologisia tai lääketieteellisiä perusteita. Elimistön maksa ja munuaiset poistavat jatkuvasti elimistöstä erilaisia myrkkyjä.

Mehudieetti on haitallinen myös hampaiden kannalta. Koska mehut eivät pidä nälkää poissa, on mehuja nautittava jatkuvasti. Tämän vuoksi hampaat ovat koko ajan happohyökkäyksen kohteena.

Greippidieetti poistaa nestettä

Greippidieetti on niinikään yksinkertainen ja tyypillinen pikadieetti. Dieetti opastaa nauttimaan joka aterian yhteydessä puolikkaan greipin. Lisäksi päivittäistä kalorimäärää rajataan voimakkaasti, jopa alle 800 kcal määrään. Varsinkin hiilihydraattien määrää lasketaan voimakkaasti. Proteiinien määrää taas kasvatetaan.

Dieetti perustuu uskomukseen, jonka mukaan greippi sisältää rasvaa polttavia entsyymejä. Tälle ei kuitenkaan ole mitään luonnontieteellisiä perusteita.

Aivan kuten muutkin pikadieetit, greippidieetti poistaa lähinnä nesteitä. Siksi tämäkin dieetti tuo vain väliaikaisen vaikutuksen.

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!