Karppaus ja vähähiilihydraattinen ruokavalio

Karppaus herättää intohimoja. Joidenkin mielestä karppaus ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ovat vastaus länsimaisten ihmisten elintasosairauksiin, toisten mielestä karppaus tappaa.

Totuus lienee näiden näkemysten välimaastossa.

Sen vuoksi kenen tahansa painonhallinnasta, laihduttamisesta tai terveydestä kiinnostuneen kannattaa perehtyä ainakin hiukan karppaukseen.

Mistä karppauksessa on oikein kyse?

Karppaus jakautuu eri suuntauksiin. Niistä tunnetuimpia ovat Atkinsin dieetti ja Dukanin dieetti, joissa ravinnon sisältämien hiilihydraattien määrä lasketaan varsinkin dieetin aluksi erittäin alhaiseksi. Tällöin elimistö päätyy ketoosiin, mikä tehostaa rasvan palamista huomattavasti.

Atkinsin dieettiin voit tutustua seuraavien artikkeleiden avulla:

Dukanin dieetti koostuu Atkinsin tavoin eri vaiheista. Dukanin dieetin alkuvaiheessa ruokavalio koostuu lähes täysin lihasta. Vähitellen proteiinien rinnalle tuodaan kasviksia ja lopulta myös hiilareita.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion lisäksi karppaus voi olla myös hyvähiilihydraattisen tai hiillaritietoisen ruokavalion noudattamista. Tällöin hiilihydraattien määrän sijaan kiinnitetään huomiota hiilihydraattien laatuun: huonot, valkoiset hiilarit korvataan hyvillä täysjyvähiilareilla.

Hyvähiilarisesta ja hiilaritietoisesta ruokavaliosta on lukuisia eri versioita, ja moni karppaaja noudattaakin ohjeita vapaamielisesti omalla tavallaan.

Hyvähiilarisesta ruokavaliosta voit lukea lisää artikkeleissa:

South Beach -dieetti on yksi tunnetuimmista hyvähiilarisista tai hiilaritietoisista ruokavalioista. Monen muun dieetin tapaan South Beach rakentuu toinen toistaan seuraavista vaiheista. Atkinsista ja Dukanista poiketen South Beach -dieetissä on kuitenkin vain kolme vaihetta.

Karppaus käsitetään usein lihansyöjän ruokavalioksi – pekonin ja kananmunien syömiseksi. Kyse on kuitenkin harhaluulosta, ja karppaus onnistuu todellisuudessa myös kasvissyöjältä:

Karppaus ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ovat auttaneet miljoonia ihmisiä saavuttamaan tavoitepainonsa ja pysymään siinä – myös sinä voit onnistua karppaamalla saavuttamaan unelmiesi mitat!

Vastaa

Onko sinulla aiheeseen liittyviä omia kokemuksia? Jaa kokemuksesi ja omat matkavinkkisi muiden iloksi!